DEN HAAG - Informateur Ruud Lubbers zal dinsdagochtend opnieuw de fractievoorzitters Mark Rutte (VVD), Geert Wilders (PVV) en Maxime Verhagen (CDA) ontvangen.

Dat heeft een woordvoerder van de kabinetsformatie maandag gezegd. De informateur zal met hen de resultaten bespreken van de gesprekken die hij maandag voerde met de zeven andere (vice-)fractievoorzitters.

Het is nog niet bekend wanneer Lubbers zijn eindverslag gaat uitbrengen aan koningin Beatrix.

Rutte, Wilders en Verhagen brachten vrijdag verslag uit bij de informateur over hun wens om te gaan onderhandelen over een minderheidskabinet. De PVV zou dan vanuit de Tweede Kamer het VVD/CDA-kabinet steunen.

Op de SGP na zijn alle andere fracties tegen deze optie, zo hebben zij maandag de informateur meegegeven, zeker omdat nog niet alle meerderheidsvarianten zijn onderzocht.

Niet de opdracht

Met name PvdA-leider Job Cohen en D66-leider Alexander Pechtold haalden uit naar de manier waarop de kabinetsformatie nu loopt.

Cohen vindt dat Lubbers onjuist heeft gehandeld, omdat het niet de opdracht van de koningin was om naar een minderheidsvariant te kijken.

Debat

Woensdag is er in de Tweede Kamer een debat over het verloop van de formatie. Hierbij is onder andere informateur Ruud Lubbers aanwezig.

VVD, PVV en CDA hebben aangegeven tijdens dit debat geen vragen te stellen aan Lubbers. Ook willen ze niet ingaan op vragen van de oppositie.

Lees al het nieuws op de formatie op NU.nl/politiek

Bekijk hier een chronologisch overzicht van de kabinetsformatie

Discussiëren over de formatie kan op NUlive