DEN HAAG - PvdA-leider Job Cohen vindt dat de VVD de partij is die een blokkade legt voor elke andere optie dan een rechts kabinet.

Hij wijst erop dat VVD-leider Mark Rutte vasthoudt aan zijn eigen 'piketpalen' en ook steeds heeft gezegd dat een kabinet over rechts zijn voorkeur heeft.

Cohen ontkent dat hij zelf een middenkabinet van VVD, PvdA en CDA heeft geblokkeerd. ''Ik ben er alleen geen voorstander van.''

Dat zei Cohen maandag na zijn gesprek met informateur Ruud Lubbers in het gebouw van de Eerste Kamer. Hij heeft tegen Lubbers gezegd dat het ''onjuist'' is dat er nu meteen naar een minderheidskabinet wordt doorgestoken.

Meerderheidskabinet

Volgens Cohen had de informateur zich moeten beperken tot het zoeken naar een meerderheidskabinet, zoals de opdracht van de koningin luidde. ''Ik zou het niet zo gedaan hebben'', aldus Cohen. Volgens hem heeft Lubbers zijn kritiek voor kennisgeving aangenomen.

Hij benadrukte dat er nog andere meerderheidsvarianten mogelijk zijn die in zijn ogen eerst nog moeten worden onderzocht. Cohen stelde dat hij bij één variant heeft gezegd (VVD, PvdA, CDA) dat hij die onaantrekkelijk vond.

Blokkade

Maar nu de VVD, PVV en CDA hebben besloten te gaan onderhandelen over een minderheidskabinet, is het volgens de PvdA-leider duidelijk dat deze drie partijen een meerderheidsvariant blokkeren. ''Dat is hun keus. Het is onzin om te zeggen dat het moest'', zei Cohen.

Hij vindt een rechts minderheidskabinet geen goede oplossing en slecht voor het land. Er kleven volgens hem veel risico's aan, onder meer omdat één partij (PVV) alle ruimte krijgt om van alles te roepen en vinden wat dwars tegen het regeringsbeleid ingaat.

Ook maakt Cohen zich zorgen om de zorg, de sociale zekerheid en de lonen. Hij wees erop dat de VVD, PVV en CDA zeker 18 miljard willen gaan bezuinigen, zonder lastenverzwaringen en dat ze niets willen doen aan de hypotheekrenteaftrek en fileproblematiek.

Lees al het nieuws op de formatie op NU.nl/politiek

Bekijk hier een chronologisch overzicht van de kabinetsformatie

Discussiëren over de formatie kan op NUlive