AMSTERDAM - VVD-leider Mark Rutte noemt andere opties dan een rechts minderheidskabinet van VVD en CDA met gedoogsteun van de PVV onbespreekbaar. Voor andere varianten is hij 'niet meer beschikbaar',

Nadat vrijdagavond bleek dat er een rechts minderheidskabinet aan zit te komen, vroegen de PvdA, D66 en GroenLinks een Kamerdebat aan. Voor dat debat komt de Kamer woensdag terug van reces.

GroenLinks-leider Femke Halsema noemde het 'democratisch uiterst discutabel' dat er wordt gewerkt aan een minderheidskabinet.

D66-leider Alexander Pechtold wees erop dat Koningin Beatrix informateur Ruud Lubbers had gevraagd eerst alle opties voor een meerderheidskabinet te bekijken.

Cohen

Ook PvdA-leider Job Cohen is niet tevreden, maar hij huilt volgens Rutte 'krokodillentranen'. Hij heeft zichzelf volgens de VVD-leider buitenspel gezet, waardoor hij de 'matchmaker' van rechts zou zijn.

Ook noemt hij Cohen de 'vroedvrouw van een minderheidskabinet'. "Hij vroeg ons te onderhandelen over rechts en nu dat lukt, is hij boos", aldus de VVD-leider.

Cohen noemt de analyse van Rutte ''volstrekte onzin''.

Cohen pleit nu voor een breed kabinet met VVD, PvdA, CDA, GroenLinks en D66. Toen paars-plus (dezelfde combinatie, maar dan zonder CDA) nog niet was afgeschoten, wilde hij niet aan deze brede variant.

Opzeggen

De achterban van het CDA vindt het maar niets dat de partij het plan heeft om met steun van de PVV een minderheidskabinet te vormen met de VVD.

Zo overweegt oud-minister Bert de Vries zelfs zijn lidmaatschap op te zeggen. Dat meldt het AD. Voorzitter Leo Born van de afdeling Flevoland noemt het een hachelijke zaak. De Rotterdamse afdeling stelt dat de partij veel heeft uit te leggen aan de leden.

CDA-raadslid in Roosendaal Mustafa Aygun zegt in de Volkskrant dat het nu moeilijker wordt om islamitische kiezers te overtuigen op het CDA te stemmen.

Bekijk hier een chronologisch overzicht van de kabinetsformatie