LJUBLJANA - Het laatste obstakel voor de toetreding van Kroatië tot de Europese Unie is weggenomen. Kroatië en Slovenië zijn het eens geworden over de manier waarop zij een probleem oplossen voor Kroatische rekeninghouders bij een failliete Sloveense bank.

''We hebben de manier bepaald. Deskundigen zullen de details uitwerken in de komende drie maanden'', zei de Sloveense premier Borut Pahor na zijn ontmoeting met zijn Kroatische collega Jadranka Kosor zaterdag.

''Dit zal de laatste kwestie wegnemen in de onderhandelingen tussen Kroatië en de EU.''

Slovenië is al lid van de Europese Unie en had meerdere obstakels opgeworpen tegen de toetreding van buurland Kroatië. Slovenië wilde onder meer dat Kroatië bijkantoren toestaat voor de grootste Sloveense bank Nova Ljubljanska Banka (NLB).

Oplossing

Kroatië was daartoe alleen bereid als er een oplossing kwam voor de Kroatische rekeninghouders die nog 172 miljoen euro te goed hebben van de voorganger van de Sloveense bank, de nu failliete Ljubljanska Banka (LB). Eerder kibbelden de landen over een grensgeschil.

De Sloveense premier Pahor zei te hopen dat Kroatië de onderhandelingen over EU-toetreding eind 2010 kan afronden. Het Balkanland kan zich dan in 2012 als 28e lidstaat bij de unie aansluiten.