AMSTERDAM - VVD-prominent Frans Weisglas vindt dat er vanuit zijn partij te weinig bezwaren klinken tegen de 'verwerpelijke opvattingen' van PVV-leider Geert Wilders.

Dat zei hij zaterdagavond in het radioprogramma Met het oog op morgen.

Het CDA heeft volgens de oud-Kamervoorzitter wel duidelijk aangegeven tegen de discriminerende ideeën van de PVV te zijn.

Hij wil graag dat VVD-leider Mark Rutte dat ook doet, maar dat is niet het geval. "Hij heeft de bezwaren wel, maar spreekt ze niet uit."

Dat moet hij wel doen, vindt Weisglas. "Ik begrijp niet dat hij dat niet doet en dat betreur ik als partijgenoot." Weisglas is naar eigen zeggen vrijwel de enige die zich zo duidelijk uitspreekt over de opvattingen van Wilders.

Coalitie

Weisglas is blij dat de PVV geen onderdeel gaat uitmaken van een coalitie. "Daar zou ik echt hele grote bezwaren tegen hebben. Ik vind dat een liberale partij als de mijne, de VVD, niet hoort samen te werken met een partij die stelselmatig hele bevolkingsgroepen discrimineert."

Vrijdagavond werd bekend dat fractieleiders Mark Rutte (VVD), Geert Wilders (PVV) en Maxime Verhagen (CDA) gaan onderhandelen over een minderheidskabinet van VVD en CDA met gedoogsteun van de PVV.

"Dat is een vorm van samenwerken", erkent Weisglas. "Maar dat is minder erg dan samenwerken in een coalitie."

Enthousiast

Daarbij is hij als oud-Kamervoorzitter 'op zich enthousiast over een minderheidscoalitie', aangezien de Kamer dan meer te zeggen krijgt. Maar met de PVV worden van tevoren afspraken gemaakt, waardoor deze partij in zijn ogen te veel te zeggen krijgt.

"Het is niet verstandig dat de VVD en het CDA zich met huid en haar verkopen aan de PVV."