DEN HAAG - De Tweede Kamer komt woensdagmiddag terug van het zomerreces voor een debat over de plannen voor een minderheidskabinet van VVD en CDA met gedoogsteun van de PVV.

Kamervoorzitter Gerdi Verbeet heeft zaterdag op verzoek van D66, GroenLinks en de PvdA de fracties opgeroepen om daarvoor bijeen te komen.

D66-leider Alexander Pechtold vroeg vrijdag vrijwel direct om een Kamerdebat met informateur Ruud Lubbers, nadat de fractievoorzitters van VVD, PVV en CDA bekendmaakten te willen gaan onderhandelen over een rechtse coalitie.

Volgens Pechtold vallen onderhandelingen over een minderheidskabinet buiten de opdracht van de informateur, omdat hij moest zoeken naar mogelijkheden voor een meerderheidscoalitie.

Koningin geïnformeerd

Informateur Ruud Lubbers heeft koningin Beatrix zaterdagochtend telefonisch op de hoogte gebracht van de stand van zaken in de pogingen een nieuw kabinet te vormen. Dit heeft de woordvoerder van de informateur meegedeeld.

De fractieleiders van VVD, PVV en CDA maakten vrijdag bekend dat ze willen gaan onderhandelen over een minderheidskabinet van VVD en CDA, waaraan de PVV gedoogsteun geeft. Lubbers spreekt maandag de overige zeven fractievoorzitters over de ontwikkelingen in de informatie.

De informateur praat maandag als eerste met PvdA-fractieleider Job Cohen. Later in de ochtend staan Emile Roemer van de SP en Alexander Pechtold van D66 gepland. 's Middags staan gesprekken met Femke Halsema van GroenLinks, André Rouvoet van de ChristenUnie, Elbert Dijkgraaf van de SGP en Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren op de rol.

Bekijk hier een chronologisch overzicht van de kabinetsformatie

Lees al het nieuws over de formatie op NU.nl/politiek