DEN HAAG - Voor een minderheidskabinet van VVD en CDA er zit met gedoogsteun van de PVV moeten nog ''twijfels en vraagtekens'' worden weggenomen bij de christendemocraten.

Dat zei waarnemend partijvoorzitter Henk Bleker van het CDA zaterdag in het radioprogramma Tros Kamerbreed.

Hij maakte duidelijk dat de onderhandelingen die gaan beginnen over een rechts kabinet nog geen gelopen race zijn.

Godsdienst en onderwijs

Zo moeten volgens Bleker in een regeerakkoord tussen VVD en CDA principes als vrijheid van godsdienst en vrijheid van onderwijs ''klemvast'' zijn verankerd, omdat de PVV standpunten over moslims niet afzwakt.

Bovendien stelde hij dat zijn partij en de VVD nog verschillen op welke wijze bezuinigingen en hervormingen doorgevoerd moeten worden om de overheidsfinanciën op orde te krijgen. ''Er zal nog de nodige water door de Rijn moeten'', aldus Bleker.

Verhagen

De partijvoorzitter zei vertrouwen te hebben ''in de taxatie'' van fractievoorzitter Maxime Verhagen van het CDA in de Tweede Kamer dat er een basis is om te onderhandelen met VVD en PVV. Het is volgens hem aan Verhagen om ervoor te zorgen dat aan het eind van de onderhandelingen de twijfels en vraagtekens voor het CDA zijn weggenomen in een akkoord.

Verder wees Bleker erop dat de partij een congres organiseert, waarbij CDA-leden een concept-akkoord ''nog van a tot z onder de loep nemen'' en nog kunnen afwijzen.

Ad Koppejan

CDA-Kamerlid Ad Koppejan stelde zaterdag ook nog dat er een extra opdracht voor de fractie ligt in de onderhandelingen om ervoor te zorgen dat tegenstellingen worden overbrugd.

Volgens hem is er nu ''meer dan ooit behoefte aan christelijk sociale politiek die verbindt'', gezien de situatie in Nederland. Daarmee bedoelt hij ''dat momenteel op alle fronten tegenstellingen toenemen'', zowel economisch als door het uitsluiten van moslims door de PVV.

Juist het CDA kan in zijn ogen helpen de verschillen te overbruggen door te gaan regeren. ''Juist in deze tijd is het belangrijk verantwoordelijkheid te nemen'', aldus Koppejan.

Weinig vreugde

CDA-prominenten in de regio's staan niet te juichen bij het nieuws dat het CDA gaat onderhandelen met de VVD en de PVV over een minderheidskabinet. Maar volgens sommigen heeft de partij weinig keus.

De Limburgse gedeputeerde Ger Driessen zette zaterdag grote vraagtekens bij de plannen. ''Het is niet verstandig wat nu gebeurt'', zei hij. ''Dit betekent dat we in de Tweede Kamer afhankelijk zijn van de PVV en in de Eerste Kamer van de oppositie.'' In de senaat heeft de beoogde coalitie geen meerderheid. ''Dit is niet stabiel en doet bovendien geen recht aan de verkiezingsuitslag.''

Leo Born, regionaal partijvoorzitter in Flevoland, liet zaterdag weten gemengde gevoelens te hebben bij de plannen voor een minderheidskabinet. ''Ik krijg hier een beetje buikpijn van, maar er zijn weinig andere opties'', aldus Born.

Bekijk hier een chronologisch overzicht van de kabinetsformatie

Lees al het nieuws over de formatie op NU.nl/politiek