DEN HAAG - Een minderheidskabinet van VVD en CDA met gedoogsteun van de PVV ''is niet een uitkomst waar we enthousiast van worden, maar het is nu de enige mogelijkheid''.

Dat zei voorzitter Jeroen van Velzen van de jongeren bij het CDA, die zijn verenigd in het CDJA, zaterdag. ''Deze uitkomst is de minst slechte in deze omstandigheden'', aldus Van Velzen.

De jongerenafdeling van het CDA heeft zich na het mislukken van de onderhandelingen tussen VVD, PvdA, D66 en GroenLinks over een paars-pluskabinet uitgesproken voor een middenkabinet van VVD, PvdA en CDA en gewaarschuwd voor samenwerking met de PVV.

In de ogen van het CDJA heeft deze combinatie ''het grootste draagvlak om de grote problemen van dit moment'' aan te pakken en de overheidsfinanciën op orde te krijgen. Maar een middenkabinet is volgens Van Velzen ''helaas'' geblokkeerd door de PvdA.

Onverantwoorde houding

De CDJA-voorzitter verwijt PvdA-leider Job Cohen ''een heel onverantwoorde houding''. Volgens hem is er bij de PvdA ''alleen vanuit de eigen partij geredeneerd''.

Dat het CDA nu toch met VVD en PVV gaat onderhandelen is volgens hem ''beter dan niks doen'' gezien de problemen die aangepakt moeten worden.

Waarschuwing

Wat de bezuinigingen en hervormingen betreft verwacht Van Velzen dat het CDA er wel met de VVD uitkomt. Met de PVV is dat lastiger, heeft het CDJA eerder al gewaarschuwd.

Als het niet om de onderwerpen immigratie, integratie en buitenlands beleid gaat is de partij van Geert Wilders in de ogen van de CDA-jongeren linkser.

Bouwstop

Van Velzen is wel teleurgesteld dat Wilders geen water bij de wijn heeft gedaan bij onderwerpen die over de islam gaan, zoals de hoofddoekjesbelasting en een bouwstop voor moskeeën.

Daarop had de CDJA-voorzitter gehoopt. Hij vindt het ook opmerkelijk hoe weinig de VVD over deze onderwerpen heeft gezegd, waardoor het vooral een verschil van mening zou lijken tussen PVV en CDA. Hij hoopt dat met een gedoogverklaring over hoe de VVD, PVV en CDA elkaars verschillen accepteren, dat de rechtstaat en vrijheid van godsdienst ''in ieder geval niet worden aangetast''.

Bekijk hier een chronologisch overzicht van de kabinetsformatie

Lees alle tweets over de kabinetsformatie op NUlive