DEN HAAG - De SP maakt zich ernstig zorgen over het sociale karakter dat een rechts kabinet zal neerzetten.

Dat heeft SP-leider Emile Roemer vrijdag gezegd in reactie op de laatste ontwikkelingen in de kabinetsformatie. VVD, CDA en PVV maakten eerder vrijdag bekend te gaan onderhandelen over een minderheidskabinet van VVD en CDA met gedoogsteun van de PVV van Geert Wilders.

Volgens Roemer zal een eventueel rechts kabinet er ''minder menselijk en minder sociaal'' uitzien.

De keuze voor een minderheidskabinet betekent volgens de SP dat VVD en CDA hun nek in de strop van Wilders steken. Die kan nu blijven roepen wat hij wil zonder verantwoordelijkheid te nemen, vindt Roemer.

De onderhandelingen over de totstandkoming van een gedoogkabinet vallen in het niet bij de fase die erna komt. ''Dat betekent vier jaar lang onderhandelen'', vindt Roemer.

PvdA

PvdA-leider Job Cohen vindt dat er nu eerst gekeken moet worden naar andere meerderheidskabinetten, vóór wordt gekozen voor een instabiel minderheidskabinet.

"In deze moeilijke periode is er behoefte aan een kabinet dat kan rekenen op een stabiele meerderheid in de Tweede Kamer. Verdere stappen zijn nu aan de informateur, maar het lijkt mij logisch dat eerst meerderheidsvarianten verder verkend worden alvorens we kiezen voor een instabiele minderheid."

GroenLinks

"Het is democratisch buitengewoon discutabel dat er nu gewerkt wordt aan een minderheidskabinet," zei GroenLinks-fractievoorzitter Femke Halsema in een reactie.

"Het is onvoorstelbaar dat de VVD, maar vooral het CDA, gezien zijn staatsrechtelijke opvattingen, zich laten gijzelen door de PVV", schetst Halsema.

"Het CDA moet van Denemarken geleerd hebben dat de gedogende partij de meeste macht uitoefent." In Denemarken wordt al sinds 2001 gewerkt met een minderheidskabinet.

SGP

De SGP spreekt van ''de best haalbare variant gegeven de verkiezingsuitslag''. Dat liet Elbert Dijkgraaf, na Kees van der Staaij de tweede man van de partij, vrijdag weten via Twitter.

Dijkgraaf noemt de combinatie van VVD en CDA in een minderheidskabinet ''conform onze adviezen''.

Hij wijst erop dat hierdoor de ''grootste winnaar en partij'' uit de laatste verkiezingen een ''grote rol'' spelen. ''Een gedoogvariant kan stabiel zijn, maar biedt ook ruimte voor dualisme'', aldus Dijkgraaf. Hij gaf eerder al aan een rechts kabinet gedoogsteun te willen geven.