DEN HAAG - VVD, PVV en CDA willen gaan onderhandelen over een minderheidskabinet van VVD en CDA waaraan de PVV van Geert Wilders gedoogsteun zou leveren.

VVD-leider Mark Rutte zei vrijdagavond dat hij, Wilders en CDA-fractievoorzitter Maxime Verhagen perspectief zien voor zo'n kabinet. Rutte zei dat nadat de drie verslag hadden uitgebracht aan informateur Ruud Lubbers.

De drie partijen zijn het niet eens over de vraag of de islam een religie is of een politieke ideologie, maar accepteren dat meningsverschil en zullen op grond van hun eigen opvattingen handelen als ze het eens worden over een minderheidskabinet. Dat stellen Rutte, Wilders en Verhagen in een gezamenlijke verklaring.

''Er is echter veel wat partijen bindt: het sterker, veiliger en welvarender maken van Nederland is daarbij het gemeenschappelijke doel en uitgangspunt'', aldus de verklaring. Daarom hebben ze afgesproken dat de PVV het kabinet gedoogsteun zal verlenen.

VVD en CDA zullen in het 'gedoogakkoord' wensen van de PVV honoreren, zoals op het gebied van immigratie, integratie en asiel, veiligheid en ouderenzorg. De PVV zal de afspraken over bezuinigingen steunen.

Wilders

Wilders zei dat hij ''ontzettend blij'' is met deze stap. ''Het kan gaan lukken.'' Volgens hem zou het fantastisch zijn voor Nederland als er een rechts minderheidskabinet komt.

Wilders gaf aan dat de stabiliteit van een minderheidskabinet valt of staat met de betrouwbaarheid van de gedogende partij. ''We zullen ons betrouwbaar tonen en dit kabinet op punten die in het regeerakkoord staan niet naar huis sturen'', aldus Wilders.

Verhagen

CDA-fractievoorzitter Maxime Verhagen vertrouwt erop dat het beoogde minderheidskabinet een politieke samenwerking oplevert die stabiel is.

Hij zei dat het duidelijk is dat er verschillen van mening zijn tussen het CDA en de PVV als het gaat over de islam en over de godsdienstvrijheid. Daarom wordt ook gewerkt aan een minderheidskabinet, want CDA en PVV in één kabinet bleek niet mogelijk.

Verhagen zei ervan overtuigd te zijn dat de onderhandelingen kunnen leiden tot een regeerakkoord dat recht doet aan de CDA-beginselen rond de vrijheid van godsdienst en van onderwijs. De partijen zullen ''elkaars verschillen niet verdoezelen, maar accepteren'', aldus Verhagen.

Informeel

Het besluit volgt na vijf dagen van 'informeel' overleg tussen Mark Rutte (VVD), Geert Wilders (PVV) en Maxime Verhagen (CDA). Vrijdagmiddag bespraken de drie het resultaat met hun eigen fractie.

Lubbers riep vorige week de rechtse partijen op samen te gaan praten over samenwerking. Volgens hem bleef een rechtse coalitie boven de markt hangen.

Bekijk hier een chronologisch overzicht van de kabinetsformatie

Bekijk de tweets over de kabinetsformatie op NUlive

Partijen willen minderheidskabinet