DEN HAAG - De fractieleiders van VVD, PVV en CDA zijn vrijdagavond aangeschoven bij informateur Lubbers om verslag uit te brengen van hun gesprekken.

Eerder op de middag hadden de fractieleiders intern overleg. Na afloop wilden ze niets kwijt over de uitkomst daarvan.

Voor het gesprek met Lubbers hadden de drie gesprekspartners nog een ontmoeting op de werkkamer van VVD-leider Mark Rutte.

Verhagen

Verhagen zei na het drie uur durende fractieberaad dat hij een ''goed gesprek'' heeft gehad met zijn fractie.

De PVV- en VVD-fracties waren al na anderhalf uur klaar. Na het overleg met zijn fractie liet Wilders weten dat hij na het nieuwe beraad met zijn gesprekspartners informateur Ruud Lubbers wil inlichten.

Rutte wilde na afloop helemaal geen mededelingen doen.

Minderheidskabinet

Volgens bronnen rond de besprekingen sturen de drie fractievoorzitters aan op een minderheidskabinet.

Dat houdt in dat de VVD en CDA samen een kabinet vormen en de PVV vanuit de Tweede Kamer gedoogsteun geeft om een parlementaire meerderheid te halen.

Deze optie is volgens bronnen de uitkomst van het informele overleg dat Rutte, Wilders en Verhagen de afgelopen vier dagen hielden op een geheime locatie.

Complex

Bij binnenkomst in de fractiezalen hielden de meeste Kamerleden hun kaken stijf op elkaar. Rutte wilde alleen kwijt dat het proces van formatie ''zo complex is. Dan kun je tijdens de formatie geen mededelingen doen.''

Wilders zei bij binnenkomst dat hij ''zijn fractie ging informeren en daarna de informateur.'' PVV-Kamerlid Hero Brinkman gaf aan dat hij voor openheid en transparantie is, ''maar de komende week niet.''

Bijpraten

De CDA-fractie begon iets later. Fractievoorzitter Maxime Verhagen zei dat hij ''de fractie ging bijpraten.'' Tweede Kamerlid Marja van Bijsterveldt zei dat ze een ''goede vergadering'' verwacht en dat ''het zou kunnen'' dat er besluiten worden genomen.

Fractiegenote Elly Blanksma stelde dat de fractie ''niet voor niets is teruggekomen van reces''. Mirjam Sterk verwacht ''een reactie op de verkenningen. Verder zullen we wel zien.''

Bekijk hier een chronologisch overzicht van de kabinetsformatie

Fracties bijeen