WILLEMSTAD - Het financieel beleid van het eiland Sint Maarten laat te wensen over. Dat zegt de secretaris Geert Bergsma van het College financieel toezicht (Cft) op Curaçao in een brief die hij woensdag aan premier Balkenende stuurde.

In de brief laat Bergsma weten grote zorgen te hebben over de 'voortgang op het gebied van het financieel beheer en financieel beleid' op het Antilliaanse eiland.

Het Cft, dat onder leiding staat van de Nederlandse professor Weitenberg, is in 2007 opgericht nadat in Nederland en op de Antillen door de politiek was erkend dat de financiële problemen van de eilanden ernstig zijn. Het Cft houdt financieel toezicht op de Antilliaanse eilanden.

Mede door het toezicht is de financiële situatie van de eilanden over het algemeen verbeterd. Alleen toont Sint Maarten zich al langere tijd een zorgenkind.

Informatie

Zo schrijft het Cft in de brief dat Sint Maarten al vanaf het begin moeite heeft met het tijdig verstrekken van volledige informatie. Ook verwacht Bergsma dat het opstellen van de begroting voor 2011 problematisch zal zijn.

Sint Maarten en Curaçao willen op 10 oktober van dit jaar een autonoom land binnen het Koninkrijk der Nederlanden worden. Op die datum worden de Antillen opgeheven. Bonaire, Sint Eustatius en Saba worden dan bijzondere gemeenten van Nederland.