DEN HAAG - De fracties van VVD, PVV en CDA houden waarschijnlijk vrijdagmiddag fractieoverleg over de resultaten van de informele gesprekken die deze week zijn gevoerd over een rechts kabinet. Bronnen rond de besprekingen hebben dat donderdag gemeld.

VVD-leider Mark Rutte, PVV-leider Geert Wilders en CDA-fractievoorzitter Maxime Verhagen zitten op dit moment voor de vierde dag op rij bijeen om informeel te praten over de kansen om samen een rechtse samenwerking aan te gaan.

Die kansen zijn de afgelopen dagen duidelijk gestegen, zo melden bronnen rond de gesprekken.

Voor de meningsverschillen tussen Wilders en Verhagen over de islam en de rechtsstaat zou een oplossing zijn gevonden en ook over de bezuinigingen wordt volop gesproken.

Vraag is nog wel of gekozen wordt voor een normaal meerderheidskabinet met ministers van de drie partijen of een minderheidskabinet waarbij de PVV gedoogsteun zou verlenen aan een kabinet van VVD en CDA, maar wel het regeerakkoord mee zou ondertekenen.

Lubbers

Mochten de drie partijen vrijdag of uiterlijk zaterdag het groene licht geven, dan kan informateur Ruud Lubbers koningin Beatrix positief adviseren over een rechts kabinet.

Het staatshoofd kan hem dan vragen de daadwerkelijke onderhandelingen tussen VVD, PVV en CDA te leiden of daarvoor een andere informateur benaderen.

Bekijk hier een chronologisch overzicht van de kabinetsformatie