AMSTERDAM - Informateur Ruud Lubbers (CDA) heeft op eerste paasdag dit jaar een hartinfarct gehad. Hij is destijds opgenomen en gedotterd, schrijft De Telegraaf donderdag.

De 71-jarige Lubbers stelt in de krant dat hij daarna goed is hersteld en dat het beslist niet zo is dat hij de informatieopdracht niet aankan.

Ook is er volgens hem geen verband met de uitspraken die hij vorige week deed na zijn gesprekken met koningin Beatrix.

Hans Wiegel

VVD-coryfee Hans Wiegel uitte woensdag kritiek omdat hij vond dat Lubbers te veel over zijn gesprekken had verteld. Zo had hij gezegd dat Beatrix het een 'waagstuk' om VVD-leider Mark Rutte tot informateur te benoemen.

Politiek is niet gemaakt voor bange mensen, legt Lubbers uit. Hij zou zich niet hebben versproken en de uitspraken zijn al helemaal niet veroorzaakt door een slechte conditie.

Energie

Hij zou eerder te veel energie hebben dan te weinig. Intimi van de voormalig premier, onder wie zijn vrouw, maken zich volgens de krant toch zorgen.

Zijn voorganger, informateur Tjeenk Willink, was op de hoogte van zijn conditie toen hij hem benaderde om nieuwe informateur te worden. VVD, PVV en CDA zijn inmiddels aan hun informele gesprekken begonnen.