DEN HAAG - Een meerderheid van de achterban van de PVV denkt dat een coalitie met VVD en CDA haalbaar is.

Van de mensen die bij de verkiezingen in juni op de partij van Geert Wilders stemden, verwacht 57 procent dat er een rechts kabinet komt.

Dat blijkt uit een woensdag gepubliceerd onderzoek van het televisieprogramma EenVandaag onder 3500 PVV-stemmers.

Van de ondervraagden wil meer dan de helft dat de PVV geen concessies doet op twee punten uit het verkiezingsprogramma. Dat zijn de immigratiestop voor mensen uit islamitische landen en het beperken van ontwikkelingshulp.

Geen vertrouwen

De achterban ziet Wilders liever als fractieleider in de Tweede Kamer dan als minister. Bijna driekwart zou een PVV-minister willen leveren voor Wonen, Wijken en Integratie.

Bijna twee derde kiest als tweede departement Justitie. Twee derde van de PVV'ers heeft weinig tot geen vertrouwen in Ruud Lubbers als informateur.

Online onderzoek

Aan het onderzoek deden 3500 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee, die op 11 juni 2010 op de PVV hebben gestemd. Het onderzoek is uitgevoerd op 27 en 28 juli 2010. Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 40.000 mensen.

Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek.

Representatief

De uitslag van de peilingen onder het EenVandaag Opiniepanel zijn na weging representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur.

Panelleden krijgen ongeveer een keer per week een uitnodiging om aan een peiling mee te doen. Op de meeste onderzoeken respondeert 60 tot 70 procent van de panelleden.

Bekijk een chronologisch overzicht van de kabinetsformatie