AMSTERDAM – Ook na drie dagen van informeel praten blijft het angstvallig stil rond de kabinetsformatie. Zowel vanuit de VVD, de PVV als het CDA komt niets naar buiten over de voortgang.

Informateur Lubbers laat woensdag aan het ANP weten uiterlijk tot zaterdag 12 uur middernacht te wachten op een uitkomst van de gesprekken.

Sinds CDA-leider Maxime Verhagen het verzoek van informateur Lubbers honoreerde om met de PVV en de VVD om de tafel te gaan, is er vrijwel niets gelekt over de gesprekken. Zelfs de locatie is voor het ongeduldige journaille een raadsel.

Alleen de Telegraaf wist woensdag te melden dat er een akkoord op handen zou zijn. Er moesten alleen nog wat bezuinigingspunten worden afgetikt en dan kon besloten worden dat er echt onderhandeld ging worden, beweerde de krant.

De 'principiële punten' waardoor Verhagen eerder weigerde te praten zouden geen sta-in-de-weg meer zijn.

Minderheidskabinet

Ook zouden de partijen neigen naar een minderheidskabinet met gedoogsteun van de PVV. Dit zou betekenen dat Wilders geen ministers levert, maar wel meepraat over het regeerakkoord.

In dat geval hoeft de PVV-leider niet hemel en aarde te bewegen om geschikte kandidaten voor het kabinet te vinden, maar hij kan hij zich richten op het vinden van Statenleden.

Deze afgevaardigden in de Provinciale Staten moeten volgend jaar gekozen worden. Deze Provinciale Statenverkiezingen bepalen indirect het aantal zetels in de Eerste Kamer.

Voor een rechtse coalitie is het van belang om ook daar een meerderheid te hebben. Anders kunnen plannen in de Eerste Kamer alsnog sneuvelen.

Een andere optie is dat Wilders geen PVV-ministers aandraagt, maar anderen zonder sterk partijprofiel namens de PVV in het kabinet laat plaatsnemen.

Geduld

Tot er een 'go' of 'no go' voor onderhandelingen wordt gegeven wacht informateur Lubbers geduldig af. Hij riep de VVD, PVV en het CDA vrijdag op samen te gaan praten om te kijken of er een rechtse coalitie te vormen is.

Eerder was deze door CDA-voorman Verhagen afgeschoten, maar volgens Lubbers bleef deze optie steeds boven de markt hangen.

Gezien het feit dat deze coalitie de meest logische is op basis van de verkiezingsuitslag moest deze daarom eerst serieus bekeken worden, vond Lubbers.

Aangezien zijn opdracht slechts het onderzoeken van een meerderheidskabinet bevatte leidt de oud-CDA-premier de gesprekken niet zelf, maar laat hij deze over aan de partijen onderling.

Bekijk hier een chronologisch overzicht van de kabinetsformatie