BRUSSEL - Europarlementariër Hans van Baalen (VVD) roept EU-landen op geen visum te verschaffen aan Desi Bouterse. Van Baalen zei dat woensdag in een uitzending van de Wereldomroep.

Bouterse werd onlangs tot president van Suriname gekozen. In Nederland is hij bij verstek veroordeeld tot elf jaar celstraf wegens drugshandel. In Nederland is hij daarom niet welkom.

''Het lijkt me reëel dat zo iemand ook niet vrij binnen de Schengenlanden mag reizen'', aldus Van Baalen

Oproep

De VVD'er betwijfelt of alle landen gehoor zullen geven aan zijn oproep. ''De Franse president Nicolas Sarkozy heeft Bouterse zelfs van harte gefeliciteerd'', aldus Van Baalen.

Hij wijst erop dat de kans niettemin klein is dat Bouterse vrij zal gaan rondreizen. Op grond van een internationaal arrestatiebevel kan hij immers overal worden gearresteerd.

Visum

''Zelf als Sarkozy hem een visum geeft, kan het best zo zijn dat een Franse rechter vervolgens besluit hem toch te laten arresteren.''

Van Baalen vindt dat een nieuw Nederlands kabinet eerst goed moet nadenken voordat het sancties afkondigt tegen Suriname. ''De Surinaamse bevolking mag daar in ieder geval niet de dupe van worden. Misschien dat er bijvoorbeeld wel bankrekeningen van Bouterse kunnen worden geblokkeerd'', aldus de VVD'er.