DEN HAAG - Oud-VVD-leider Hans Wiegel uit woensdag in zijn column in dagblad De Pers harde kritiek op informateur en oud-CDA-premier Ruud Lubbers.

Wiegel heeft zich vooral verbaasd over de persconferentie die Lubbers vorige week gaf, nadat hij door koningin Beatrix was benoemd tot informateur.

Lubbers klapte daarin uit de school over opvattingen van het staatshoofd, zoals dat het nu nog een waagstuk zou zijn om VVD-leider Mark Rutte te benoemen tot informateur.

Onzorgvuldig

Lubbers had dit volgens Wiegel niet moeten zeggen en zich moeten beperken tot een toelichting op zijn informatieopdracht. Wiegel noemt het verder ''onzorgvuldig'' dat Lubbers kritiek uitte op het verloop van de informatie tot dat moment.

Wiegel stelt ook vragen bij opmerkingen van Lubbers dat hij een echte democraat is en dat alle fractievoorzitters hem in beginsel even lief zijn.

''Waarom liet de informateur dan - terwijl hij nog een groot aantal fractievoorzitters moest ontvangen (hoezo: 'ik heb ze allemaal even lief') een verklaring uitgaan dat VVD, PVV en CDA gedrieën in gesprek moesten gaan?''