DEN HAAG - Het overleg tussen VVD-leider Mark Rutte, PVV-leider Geert Wilders en CDA-fractievoorzitter Maxime Verhagen is voor de rest van de dag afgerond. Dinsdag zullen de drie niet meer bij elkaar komen, aldus CDA- en VVD-woordvoerders.

Het is niet duidelijk of Rutte, Wilders en Verhagen woensdag wel weer om de tafel gaan.

De drie spraken dinsdag voor de tweede dag op rij informeel en op een geheime locatie over de mogelijkheden om samen een rechts kabinet te vormen.

Rutte, Wilders en Verhagen kwamen tussen drie en half vier terug in het gebouw van de Tweede Kamer. Ze wilden niks zeggen over hun gesprekken, die ze voeren op initiatief van informateur en oud-CDA-premier Ruud Lubbers. Die is er zelf niet bij.

De woordvoerder van Lubbers liet dinsdag weten dat er van de informateur dinsdag geen mededelingen te verwachten zijn.

Lubbers

Maandag spraken Rutte, Wilders en Verhagen voor het eerst urenlang met zijn drieën. Informateur Lubbers is bij die gesprekken niet aanwezig omdat ze in zijn aanwezigheid niet meer informeel zouden zijn.

Lubbers wil koningin Beatrix zo snel mogelijk laten weten of het kansvol is om daadwerkelijk over een rechts kabinet van VVD, PVV en CDA of een minderheidskabinet met twee van die drie partijen te gaan onderhandelen.

Informeel

De mogelijkheden om een rechts kabinet te vormen, worden informeel bekeken sinds de onderhandelingen over paars-plus vorige week strandden. Een rechts kabinet werd eerder al bekeken, maar Verhagen wilde nooit formeel met Wilders en Rutte om de tafel zonder dat de PVV-leider afstand had genomen van een aantal punten in zijn verkiezingsprogramma die volgens het CDA niet stroken met de rechtsstaat.

Het gaat volgens Verhagen om de kopvoddentaks, om een pleidooi om de Koran te verbieden en om een voorstel voor een etnische registratie van iedereen.

Wilders heeft die punten nog niet laten vallen, maar toch overtuigde informateur Lubbers het CDA ervan dat ze, al is het maar informeel, met de VVD en de PVV om de tafel moet gaan. Verhagen wilde dat eerder altijd pas als Rutte en Wilders het op hoofdlijnen eens zouden zijn.

Bekijk hier een chronologisch overzicht van de kabinetsformatie