AMSTERDAM - Informateur Ruud Lubbers wil dat Mark Rutte (VVD), Geert Wilders (PVV) en Maxime Verhagen (CDA) met elkaar om tafel gaan.

Volgens Lubbers is uit de gesprekken met fractievoorzitters al snel gebleken dat een onderzoek naar 'reële' kabinetsopties alleen kan als eerst onderzoek heeft plaatsgevonden naar 'samenwerking' tussen VVD/PVV/CDA.

De informateur stelt te benadrukken dat het gaat om samenwerking, omdat hij ook wil dat een VVD/CDA-kabinet met gedoogsteun van de PVV wordt onderzocht.

Onderlinge gesprekken

Lubbers vraagt de drie partijen onderlinge gesprekken aan te gaan, dus zonder tussenkomst van hemzelf als informateur. Dit, omdat het onderzoeken van een minderheidskabinet niet onder zijn opdracht valt.

Hij vraagt de fractievoorzitters hem 'in de loop van komende week - kan het op zeer korte termijn - te berichten welke mogelijkheden zij zien'.

De informateur zegt zich bewust te zijn van de uitlatingen van CDA-leider Maxime Verhagen dat 'coalitievorming met de PVV een brug te ver zou kunnen blijken'.

Fractie

Verhagen wil de oproep om informeel te praten met zijn collega's van VVD en PVV over politieke samenwerking eerst met zijn fractie bespreken. Dat gebeurt zaterdag, zei Verhagen.

Hij wees erop dat de voorwaarden die het CDA stelt aan eventuele politieke samenwerking met de PVV nog onverkort gelden.

Na zijn gesprek met informateur Ruud Lubbers had Verhagen gezegd dat onderhandelen over een rechts kabinet met de VVD en PVV geen zin heeft als de PVV niet eerst bepaalde onderwerpen loslaat.

Hij noemde onder meer de door de PVV voorgestelde belasting op het dragen van hoofddoekjes, wat volgens hem de beginselen van de rechtsstaat aantast.

Rutte

VVD-leider Mark Rutte zegt sowieso bereid te zijn met collega's van de PVV en het CDA het gesprek aan te gaan. Rutte heeft met beide betrokkenen contact.

Verder wil hij in de media niet reageren op deze zijstap in het formatieproces en ook niet zeggen wanneer, waar en in welke samenstellingen het gesprek wat hem betreft moet plaatsvinden.

Wilders

''Een prima voorstel en een doorbraak'', liet Wilders weten.

Hij wil in het onderlinge overleg bekijken of het mogelijk is een meerderheidscoalitie van de drie partijen te vormen of dat een gedoogvariant mogelijk is.

Bekijk hier een chronologisch overzicht van de kabinetsformatie

Een overzicht van al het formatienieuws op NU.nl/politiek