DEN HAAG - Koningin Beatrix heeft Minister van Staat en oud-minister-president Ruud Lubbers aangewezen als nieuwe informateur.

Zij heeft hem gevraagd te onderzoeken welke reële mogelijkheden er nu nog zijn voor de vorming van een kabinet dat kan rekenen op een vruchtbare samenwerking met de Tweede Kamer.

Dat heeft het bureau woordvoering van de kabinetsformatie in de nacht van woensdag op donderdag bekendgemaakt.

De oud-CDA-politicus Lubbers zal feitelijk gaan kijken naar alle reële meerderheidsvarianten en het staatshoofd op zeer korte termijn informeren welke mogelijkheden nader inhoudelijk onderzocht dienen te worden.

Tjeenk Willink

Deze varianten kunnen mogelijk nog gehaald worden uit de vijf partijen (VVD, PvdA, CDA, D66 en GroenLinks) die op 25 juni geconsulteerd werden. Met informateur Herman Tjeenk Willink leidde dat tot een poging om tot paars-plus te komen, maar die onderhandelingen tussen VVD, PvdA, D66 en GroenLinks mislukten dinsdag.

Een middenkabinet van VVD, PvdA en CDA heeft een meerderheid van 82 zetels, eventueel nog aangevuld met D66 en/of GroenLinks. Een coalitie van VVD, PVV en CDA heeft een nipte meerderheid van 76 zetels.

De SGP (2) had al eerder gezegd eventueel gedoogsteun hieraan te willen geven. Een coalitie zonder VVD is bijna niet mogelijk. Toch komen ook PvdA, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie ver met 76 zetels.

Eindverslag

Lubbers sprak woensdagavond laat ongeveer twee uur lang met de koningin op paleis Noordeinde. Zij had eerder haar drie vaste adviseurs ontvangen. Ook de voorgangers van Lubbers, Uri Rosenthal en Jacques Wallage, kwamen woensdag langs om eindverslag uit te brengen over de mislukte onderhandelingen voor een paars-pluscoalitie met VVD, PvdA, D66 en GroenLinks.

Het ligt niet voor de hand dat de fractievoorzitters nu opnieuw een gang naar de koningin gaan maken. Lubbers zal donderdag met zijn werkzaamheden beginnen en waarschijnlijk eerst een persconferentie geven.

Bekijk hier een chronologisch overzicht van de kabinetsformatie

Op Twitter wordt de keuze voor Lubbers uitgebreid besproken.

Ruud Lubbers bij Koningin