DEN HAAG - De verkiezing van Desi Bouterse tot president van Suriname blijft niet zonder gevolgen, zo blijkt uit reacties in Nederland.

Bouterse is in elk geval niet welkom in ons land, anders dan om zijn gevangenisstraf uit te zitten, liet minister Maxime Verhagen van Buitenlandse Zaken maandag weten.

Nederland zal met Bouterse alleen contacten onderhouden ''op basis van functionele noodzaak'', aldus de bewindsman. Hij stelt dat niet van tafel kan worden geveegd dat Bouterse hier tot elf jaar is veroordeeld wegens drugshandel.

Maar Verhagen wees er ook op dat Bouterse door de benoeming immuniteit geniet wegens het internationale recht en dat ons land dat zal respecteren. Er wordt gestreefd naar een zakelijke en betrokken relatie met het land.

Zwarte bladzijde

Romeo Hoost van het Comité Slachtoffers Suriname verwacht dat Suriname door de verkiezing ''weer de paria van de internationale wereld'' wordt. Hoost is van het Comité Slachtoffers Suriname, dat jaarlijks de herdenking van de slachtoffers van de decembermoorden organiseert. Bouterse wordt verdacht van betrokkenheid bij de moorden. Hoost spreekt van ''een zwarte bladzijde in de geschiedenis van Suriname''.

John Jansen van Galen van het Instituut voor Migratie en Etnische Studies (IMES) vreest ook voor financiële gevolgen voor het Latijns-Amerikaanse land, omdat investeerders zich mogelijk wegens gebrek aan vertrouwen zullen terugtrekken. Ook dreigt volgens hem isolement.

Laag pitje

SP-Tweede Kamerlid Harry van Bommel verwacht dat de officiële relatie tussen Nederland en Suriname op een laag pitje komt te staan. Met Bouterse heeft Suriname een president gekozen die ''aan zijn officiële relaties met belangrijke landen zoals Nederland moeilijk invulling kan geven''.

CDA-Kamerlid Kathleen Ferrier hoopt dat het maatschappelijk middenveld in Suriname niet lijdt onder de verkiezing en dat eerder toegezegd ontwikkelingsgeld aan maatschappelijke organisaties gewoon wordt besteed.

Gek

Martijn van Dam (PvdA) noemt de huidige situatie ''een beetje gek''. ''Mensen stemden op Bouterse in de hoop op vooruitgang van het land, maar de vraag is wat er nu gaat gebeuren.''

VVD-Kamerlid Klaas Dijkhoff twitterde:''Ben benieuwd of president Bouterse bij een eventuele veroordeling van verdachte Bouterse overgaat tot gratieverlening''.

De PVV wil dat alle ontwikkelingshulp aan Suriname direct wordt stopgezet. Fractieleider Geert Wilders heeft daarover Kamervragen gesteld aan minister Verhagen.

Pariastaat

De verkiezing van Desi Bouterse tot president van Suriname zal van dat land een 'pariastaat' maken. Dat zei voormalig voorzitter van de Tweede Kamer, Frans Weisglas, maandagavond in het tv-programma NOVA. Weisglas was in het verleden namens de VVD woordvoerder in de Tweede Kamer op het gebied van zaken die speelden in Suriname.

Met een president die veroordeeld is voor drugshandel voorziet Weisglas dat het land te maken zal krijgen met een economische teruggang en geïsoleerd zal raken in de wereld.

Deze 'pariastaat' kon volgens de VVD'er ontstaan omdat Bouterse vooral met hulp van jongere kiezers veel stemmen verwierf. Die zijn volgens hem de vroegere acties van Bouterse vergeten. ''Het historisch besef in Suriname ligt heel laag'', schetste Weisglas.

Immuniteit

In het tv-programma wierp Weisglas de vraag op of landen, in het geval van Bouterse, de strafrechtelijke immuniteit van een staatshoofd moeten respecteren. ''Rechtsgeleerden verschillen daarover van mening'', wist de VVD-coryfee.

''Is Bouterse onschendbaar? Ik vind dat Nederland zich daar niet van tevoren bij moet neerleggen. Als hij naar landen als Brazilië of de Verenigde Staten reist moet Nederland aan die landen vragen hem uit te leveren. Dat moet Nederland proberen.''