DEN HAAG - De PVV is in de peiling van Maurice de Hond gestegen naar een recordaantal zetels. Als er nu verkiezingen waren, zou de partij van Geert Wilders uitkomen op 35 zetels.

Dat zijn er 11 meer dan de PVV er op 9 juni verwierf bij de parlementsverkiezingen. In april vorig jaar stond de PVV bij De Hond al eens op 33 zetels.

De extra zetels in de peiling komen vooral van kiezers die VVD hebben gestemd. Van degenen die dat deden op 9 juni, zou nu nog maar 65 procent weer op de liberale partij te stemmen. In de peiling zakt de VVD van 31 naar 23 zetels.

De peiling van De Hond wordt via internet gehouden onder tenminste 2500 mensen, uit een steekproef onder ruim 40.000 personen die zich ooit voor zijn panel hebben aangemeld. De peildagen zijn vrijdag en zaterdag.

Paars-plus

VVD-leider Mark Rutte onderhandelt al twee weken met PvdA, D66 en GroenLinks over de vorming van paars-pluskabinet. Uit een vorige week gepubliceerde peiling van De Hond bleek dat de meeste VVD-stemmers zo'n kabinet niet zien zitten. Van de ondervraagden noemde 58 procent dat kiezersbedrog.

In de huidige peiling van De Hond staat de PvdA op 27 zetels, GroenLinks op 12 en D66 op 11. Met de 23 gepeilde zetels van de VVD zou paars-plus nu op 73 zetels uitkomen.

Met de huidige stand van zaken rondom het electoraat zou VVD, PVV en CDA als enige van de combinaties met drie partijen met 76 op een kleine meerderheid staan, aldus De Hond.