ROTTERDAM - Het CDA deed het bij de verkiezingen goed in wijken met veel gezinnen, D66 en GroenLinks waren populair onder treinreizigers en de VVD scoorde goed in dure buurten.

Dat concludeerde dagblad NRC Next vrijdag, aan de hand van een eigen onderzoek naar de geografische spreiding van politieke voorkeuren.

De krant bracht de uitslagen van alle ruim 9500 stembureaus in kaart. Die informatie werd vergeleken met gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), hetgeen soms leidde tot opvallende conclusies.

Zo is er volgens de onderzoekers een sterk verband tussen het aantal gescheiden mensen in een buurt en het aantal PVV-stemmers, wonen aanhangers van GroenLinks vaak in een dichtbevolkte omgeving en gaan er in buurten met een groot aantal eenpersoonshuishoudens opvallend veel stemmen naar D66.

Allochtonen

De PvdA is dan weer erg populair onder allochtonen. Zo staat het stembureau met relatief de meeste PvdA-stemmers volgens de krant in de buurt waar ook de meeste niet-westerse allochtonen wonen.

Aanhangers van GroenLinks en D66 wisten op hun beurt massaal de stembureaus op treinstations te vinden. De twee partijen deden het er ongeveer twee keer zo goed als gemiddeld.

Universiteiten

De sociaal-liberalen van Alexander Pechtold deden volgens de onderzoekers ook goede zaken op universiteiten. Zo bevonden de vier stembureaus waar D66 relatief het beste resultaat behaalde, zich allemaal in of nabij universiteitsgebouwen.