AMSTERDAM - De meeste VVD-stemmers vinden dat de partij niet moet onderhandelen over een paars-pluskabinet, waarin naast de VVD ook PvdA, D66 en GroenLinks zitten. Van hen vindt 58 procent dat de partij dan kiezersbedrog pleegt.

Ruim twee derde verwacht niet dat de onderhandelaars er in zullen slagen deze coalitie tot stand te brengen.

Dat blijkt uit de wekelijkse peiling die Maurice de Hond zondag naar buiten bracht. Van de VVD-stemmers vindt ook bijna driekwart (72 procent) dat de VVD door de gesprekken over paars-plus veel kiezers kwijt zal raken.

Minder dan de helft (43 procent) is van mening dat VVD-leider Mark Rutte niet anders kan dan onderhandelen over deze coalitie.

Kiezersbedrog

De aanhang van de andere drie partijen die meepraten over paars-plus ziet het allemaal wat zonniger in. Zij zien geen kiezersbedrog of schade voor de VVD.

Ze vinden het juist logisch dat Rutte nu over paars-plus praat. Alleen bij PvdA-stemmers bestaat twijfel over het slagen van de gesprekken. De helft denkt dat Rutte zal melden er toch niet uit te komen met PvdA, GroenLinks en D66.

De peiling van De Hond wordt via internet gehouden onder tenminste 2500 mensen, uit een steekproef onder ruim 40.000 personen die zich ooit voor zijn panel hebben aangemeld. De peildagen zijn vrijdag en zaterdag.