AMSTERDAM - Het kabinet geeft het spaarloon vanaf half september vrij. Dat heeft demissionair minister Jan Kees de Jager van Financiën vrijdag gezegd na afloop van de ministerraad.

Het betreft spaarloontegoeden die zijn opgebouwd van 2006 tot en met 2009 door ongeveer 2 miljoen mensen. In totaal gaat het om ruim 4 miljard euro.

Spaarders krijgen nog bericht over wat ze moeten doen om over het geld te kunnen beschikken. Opname van het spaarloon is niet verplicht.

Extra aankopen

''Door het spaarloon vrij te geven, kunnen mensen eerder dan gepland over het opgebouwde saldo beschikken. Dat leidt tot extra aankopen. Het effect daarvan moeten we niet overschatten, maar het is zeker een steuntje in de rug voor het prille herstel van onze economie'', aldus De Jager.

Met de maatregel komt De Jager tegemoet aan een nadrukkelijke wens vanuit de Tweede Kamer. Deze had de minister hierom vorige week gevraagd in een debat.

PVV

De PVV pleitte de afgelopen jaren al voor het vrijgeven van het spaarloon; de VVD doet dat sinds anderhalve maand. De rest van de Kamer sloot zich er vorige week bij aan.

De datum waarop het spaarloon vrijkomt, 15 september, is bepaald in overleg met de banken. Eerder al zei De Jager dat dit belangrijk is omdat er door de maatregel veel geld kan worden gehaald van spaarrekeningen.

Gezien de huidige ''fragiliteit en onzekerheid'' in de financiële sector was overleg nodig, aldus de bewindsman.

Tevreden

In de Tweede Kamer wordt tevreden gereageerd op het besluit van het kabinet om het spaarloon vrij te geven. ''Blij dat het kabinet dit op het nippertje uitvoert'', zegt VVD-Kamerlid Frans Weekers wiens motie om het spaarloon vrij te geven vorige week de steun van de hele Kamer kreeg.

Ook Ronald Plasterk (PvdA) is dik tevreden. ''Heel verstandig. Als maar 20 procent van de 4 miljard aan spaarloon wordt besteed, is dat een behoorlijke koopkrachtimpuls zonder dat het een gat in de rijksbegroting slaat.''

Ook CDA-Kamerlid Elly Blanksma heeft positieve verwachtingen. ''Het is niet zo dat we denken dat mensen nu en masse hun geld gaan spenderen, maar het geeft wel meer mogelijkheden en vrijheden om geld te besteden.''

Twijfel

De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) twijfelt aan het nut van het vrijgeven van het spaarloon. Maar banken zullen meewerken aan het deblokkeren hiervan. Dat meldde de organisatie vrijdag.

Doel van het vrijgeven van het spaarloon is om de consumptie te stimuleren, maar de NVB denkt dat dit ,,niet of nauwelijks'' het geval zal zijn. ,,Deze maatregel zal er niet voor zorgen dat het geld gaat rollen'', aldus een woordvoerder.

ING

Ook ING en SNS Reaal hebben kritisch gereageerd op het besluit van De Jager. Beide denken dat het vrijgeven van het spaarloon weinig effect zal hebben op de groei van de Nederlandse economie.

''Geld is het probleem niet, het probleem is dat mensen het niet willen uitgeven", aldus Charles Kalshoven van het economisch bureau van ING.

Spaarrekening

Kalshoven wees op de recordbedragen die Nederlanders in de afgelopen tijd op hun spaarrekeningen hebben gestort. ''Dat bedrag groeit nog altijd gestaag. Mensen willen eerst meer zekerheid hebben over de arbeidsmarkt en het behoud van de eigen baan; dan pas zullen ze minder hard aan hun financiële buffers werken.''

''Het is al twee keer eerder vrijgegeven en de ervaring is dat mensen het geld op een andere spaarrekening zetten'', aldus een woordvoerder van SNS.

WK winnen

Volgens Kalshoven is het herstel van het vertrouwen de enige manier om consumenten meer te laten spenderen. Het vrijgeven van het spaarloon helpt wat dat betreft niets.

''Het WK winnen, dát helpt. Net als een echte daling van de werkloosheid. Dan gaan mensen zich zekerder voelen en zullen ze minder geld in potjes stoppen.''