AMSTERDAM – Het is terecht dat de PVV geen rol meer speelt bij de onderhandelingen voor een nieuw kabinet.

Dat blijkt uit de peiling op het politieke katern van NU.nl waar 20.000 stemmen op zijn uitgebracht.

59 procent van de NU-stemmers vinkte ‘oneens’ aan bij de stelling ‘Het is onterecht dat de PVV geen rol meer speelt in het formatieproces’.

Dat is meer dan de 39 procent ‘eens’-stemmers die dus vinden dat er serieuze onderhandelingen hadden moeten worden gevoerd met de partij van Wilders. 2 procent had geen mening.

Rechtse coalitie

In het formatieproces is kortstondig onderzocht of er een rechtse coalitie met PVV, VVD en CDA mogelijk was. Dit lag voor de hand omdat hier de grootste partij (VVD) en de grootste winnaar (PVV) in verenigd zijn.

CDA-fractievoorzitter Maxime Verhagen weigerde met Rutte en Wilders aan tafel te gaan zitten, zolang zij geen hoofdlijnenakkoord samen hadden bereikt.

Tijdens het formatiedebat liet Verhagen weten dat hij eerst wil dat de PVV afstapt van standpunten die volgens hem in strijd zijn met de democratische rechtsstaat, zoals de kopvoddentaks.

Rutte liet weten wel bilateraal met de PVV te willen praten, maar dit verzoek werd door Wilders afgewezen. Vervolgens is de PVV in de adviezen van informateur Tjeenk Willink geen gesprekspartner.