DEN HAAG - De politiek leiders van VVD, PvdA, D66 en GroenLinks hebben donderdag de dag vol gepland met onderhandelingen over de vorming van een paars-pluskabinet.

Op de vierde dag van onderhandelen onder leiding van informateurs Uri Rosenthal en Jacques Wallage zijn wederom geen inhoudelijke mededelingen naar buiten gedaan.

Het overleg tussen de fractievoorzitters Mark Rutte (VVD), Job Cohen (PvdA), Alexander Pechtold (D66) en Femke Halsema (GroenLinks) werd verdeeld in drie sessies in de ochtend, middag en avond.

De laatste sessie is donderdag rond 20.00 begonnen. De verwachting is dat de partijen tot ongeveer 22.00 uur doorgaan en vrijdagochtend het overleg hervatten.

Van onderwerp naar onderwerp

Tijdens het middagoverleg verhuisde het gezelschap wegens het warme weer even naar de tuin van het Johan de Witthuis in Den Haag. Dat ligt op een steenworp afstand van het gebouw van de Eerste Kamer, waar normaal de formatiebesprekingen worden gehouden.

Naar verluidt gingen de gesprekken donderdag ''van onderwerp naar onderwerp''. In de middag werd nog even met directeur Coen Teulings van het Centraal Planbureau (CPB) gesproken. De bedoeling was onder meer om werkafspraken te maken voor de komende tijd.

Effecten

Behalve dat het CPB voorspellingen doet over de ontwikkeling van de economie, kan het ook de effecten van maatregelen uitrekenen. De leiders van VVD, PvdA, D66 en GroenLinks moeten het eens zien te worden over de noodzakelijke miljardenbezuinigingen.

Met name VVD en PvdA verschilden in de verkiezingscampagne flink van mening over hoe de overheidsfinanciën op orde moeten worden gebracht.

Inhoudelijk

Directeur Patrick van Schie van wetenschappelijk bureau 'de Teldersstichting' van de VVD liet zich donderdag nog kritisch uit in een interview met NRC Handelsblad over de onderhandelingen. Volgens hem is het vreemd dat paars-plus de eerste coalitie is die inhoudelijk wordt onderzocht, omdat het bijna de laatste keuze zou zijn van de VVD.

Van Schie hekelde het feit dat verlangens van zijn partij niet gehonoreerd worden, terwijl bijvoorbeeld het CDA wel een rechts kabinet kan blokkeren. Hij zei veel inhoudelijke problemen te hebben met paars-plus.

Legio

''Die zijn er legio. Ga de verkiezingsprogramma's maar na: partijen als GroenLinks en PvdA staan mijlenver van ons af. Ik zie eerlijk gezegd weinig waarop wél overeenstemming kan worden bereikt.''