DEN HAAG - Het is vreemd dat paars-plus de eerste coalitie is die inhoudelijk wordt onderzocht. Want dat is bijna de laatste voorkeur van de VVD.

Dat zegt Patrick van Schie, directeur van het wetenschappelijk bureau van deze partij, donderdag in NRC Handelsblad.

Volgens de directeur van de Teldersstichting wil de VVD liever eerst andere mogelijkheden serieus onderzoeken dan paars-plus.

Hij hekelt het feit dat dit verlangen niet gehonoreerd wordt, terwijl bijvoorbeeld het CDA wel een rechts kabinet kan blokkeren.

Inhoudelijke problemen

Van Schie zegt veel inhoudelijke problemen te hebben met paars-plus. ''Die zijn er legio. Ga de verkiezingsprogramma's maar na: partijen als GroenLinks en PvdA staan mijlenver van ons af. Ik zie eerlijk gezegd weinig waarop wél overeenstemming kan worden bereikt'', stelt hij.

Van Schie verbaast zich over het bezwaar van het CDA tegen een coalitie over rechts. ''Ze willen zich bescheiden opstellen, maar de mensen die wél CDA hebben gestemd, wisten dat hun stem de mogelijkheid openhield op een coalitie van VVD, PVV en CDA. Voor de verkiezingen was de partij daar duidelijk over. Maar nu kan het opeens niet meer.''

Verschillen

Behalve met partijen van paars-plus, ziet Van Schie ook wel verschillen tussen de VVD en de PVV. Zeker op sociaal-economisch terrein.

''Maar op het gebied van immigratie, integratie en criminaliteit zijn ze er nauwelijks. En juist op dat terrein vind ik dat je kiezers niet teleur moet stellen.''