AMSTERDAM - De SP in Amsterdam heeft woensdagavond burgemeester Eberhard van der Laan gevraagd het feestje na afloop van de WK-finale zondagavond wat langer te laten duren dan nu is toegestaan.

Op plekken waar megaschermen staan, moeten de televisies een half uur na de wedstrijd op zwart en wordt dan een einde gemaakt aan het feestgedruis, aldus fractievoorzitter Laurens Ivens. Van der Laan zegde niets toe, maar beloofde er de komende dagen ''met een positief oog'' naar te kijken.

Volgens Ivens is het voetbal een feest van verbroedering. ''Dat was gisteren ook te zien. Alle bevolkingsgroepen bouwden met elkaar een groot feest op de straten. Mocht het zondag weer een feest worden dan is het zonde dit voortijdig af te knijpen.''

Regels

VVD-fractieleider Robert Flos vroeg Van der Laan de regels voor megaschermen minder stringent te maken, gezien de positieve ervaringen tot nu toe. De burgemeester liet weten hier voorzichtig mee te zijn.

''Misschien zijn de ervaringen wel goed vanwege de stringente regels.'' Hij stelde voor na de zomer te kijken of tijdens een volgend WK voetbal de regels kunnen worden versoepeld.

Over een eventuele grachtentocht tijdens de huldiging kon Van der Laan nog weinig zeggen. Volgens hem vindt momenteel overleg plaats tussen de KNVB en de gemeente over een feest in Amsterdam.

Grachtentocht

''Het college van burgemeester en wethouders wil graag die mogelijkheid bieden. De KNVB heeft interesse in een grachtentocht en dat is dan ook een van de punten die in het overleg ter sprake komt.''

Volgens de burgemeester is het met het oog op de veiligheid beter dat niet alle festiviteiten op één plek plaatsvinden, aangezien ieder plein een maximale capaciteit heeft. ''We moeten het zo veel mogelijk spreiden en een grachtentocht is daarvoor een mogelijkheid.''

Waterpeil

Raadslid Jan Hoek van GroenLinks wees Van der Laan erop dat mocht er een grachtentocht komen, het waterpeil vermoedelijk naar beneden moet zodat de spelers van Oranje hun hoofd niet stoten aan bruggen tijdens de tocht. Woonbootbewoners hebben volgens hem veel last van een verlaagd waterpeil.

Collega-GroenLinkser Evelien van Roemburg opperde dat het Nederlands elftal gezien het gedoe met een rondvaart misschien beter per bierfiets de stad door kan rijden.