DEN HAAG - De politiek leiders van VVD, PvdA, D66 en GroenLinks hebben hun onderhandelingen over de vorming van een paars-pluskabinet woensdagochtend hervat.

Voordat ze in het gebouw van de Eerste Kamer aanschoven bij de informateurs Uri Rosenthal en Jacques Wallage, hielden ze zich aan de afspraak om inhoudelijk niets te zeggen.

Wel maakten PvdA-fractievoorzitter Job Cohen en zijn GroenLinks-collega Femke Halsema duidelijk dat de stemming goed is.

D66-leider Alexander Pechtold zei bij binnenkomst dat hij nu vooral met voetbal bezig was. ''Ik moet even schakelen.'' Halsema zei, een dag na de overwinning van Oranje, dat ''we in dezelfde stemming doorgaan''.

Secondanten

Rond twaalf uur schorsten de fractievoorzitters hun overleg met de informateurs om te gaan lunchen. Woensdagmiddag praten ze weer verder.

De fractievoorzitters werden geflankeerd door secondanten uit hun Tweede Kamerfractie. Edith Schippers vergezelt VVD-leider Mark Rutte.

Cohen heeft Jeroen Dijsselbloem meegenomen. Pechtold ging met Gerard Schouw naar binnen en Halsema met Ineke van Gent.

Regeerakkoord

Dinsdag hadden de onderhandelaars andere fractiegenoten, de financiële specialisten, meegenomen. De vier partijen proberen uit te vinden of ze met elkaar een regeerakkoord kunnen sluiten.

Het streven is dat compact te houden. De noodzakelijke miljardenbezuinigingen vormen een belangrijke hobbel die in de kabinetsformatie moet worden genomen.