DEN HAAG - De politiek leiders van VVD, PvdA, D66 en GroenLinks zijn dinsdag weer om de tafel gegaan met de informateurs Uri Rosenthal en Jacques Wallage om te onderhandelen over een kabinet Paars-plus.

Een van de eerste onderwerpen waar ze het over eens moeten worden zijn de miljardenbezuinigingen. Daarom werden de onderhandelaars vergezeld door de financiële specialisten uit hun Tweede-Kamerfractie.

Voor de VVD is dat Stef Blok, voor de PvdA Ronald Plasterk, voor GroenLinks Jolande Sap en voor D66 Wouter Koolmees.

De partijen hebben radiostilte afgesproken en zullen de komende tijd weinig mededelingen doen. ''U kunt op vakantie'', grapte VVD-leider Mark Rutte tegen journalisten.

Compact regeerakkoord

De vier partijen willen als ze tot een kabinet Paars-plus komen, werken op basis van een compact regeerakkoord. Daarin moet ruimte zijn voor vrije kwesties die afhankelijk van meerderheden in de Tweede Kamer worden opgelost.

Ook willen ze een kleinere ministerraad en het al in een veel vroeger stadium van de formatie eens worden over ministers en portefeuilles.

Dat blijkt uit een vooruitblik van de twee nieuwe informateurs. Een compact regeerakkoord werd al aangeraden door oud-informateur Herman Tjeenk Willink.

Miljardenbezuinigingen

Rosenthal zei dat de kabinetsformatie nu ''diep de inhoud'' in gaat. De onderhandelingen zullen zich in eerste instantie toespitsen op de miljardenbezuinigingen die nodig zijn om de overheidsfinanciën op orde te brengen. Wallage sprak over ''stevige pressie''.

''We zullen snel ondervinden dat dit land niet alleen 16 miljoen bondscoaches heeft, maar ook 16 miljoen informateurs.'' Dinsdagavond, tijdens Nederland-Uruguay wordt overigens niet vergaderd.

Paars-plus om tafel