AMSTERDAM - VVD-leider Mark Rutte begint zowel electoraal als inhoudelijk aan een risicovol avontuur door over paars-plus te onderhandelen. Dat stelt VVD-coryfee Hans Wiegel dinsdag in De Telegraaf. Hij vindt dat de PVV in de onderhandelingen te snel uit beeld is verdwenen.

Heel weinig kiezers hebben volgens Wiegel gedacht dat Rutte en PvdA-leider Job Cohen samen in één kabinet zouden zitten.

Hij wijst op een peiling van Maurice de Hond. Daaruit zou blijken dat slechts acht procent van de VVD-kiezers het een goed idee vindt om met PvdA, GroenLinks en D66 in zee te gaan.

Daarbij herinnert Wiegel eraan dat volgend jaar al provinciale verkiezingen worden gehouden. De VVD zou dan al kunnen worden 'afgestraft' voor een eventuele samenwerking met PvdA, D66 en GroenLinks.

Onderhandelingen

Maandagmiddag hebben de leiders van VVD, PvdA, D66 en GroenLinks met de informateurs Uri Rosenthal en Jacques Wallage besproken hoe zij de onderhandelingen over de vorming van een kabinet gaan aanpakken. Het gesprek vormde het begin van de inhoudelijke onderhandelingen over een paars-plus kabinet.

Dat er onderhandeld gaat worden over paars-plus is de uitkomst van gesprekken die oud-informateur Herman Tjeenk Willink de afgelopen week heeft gevoerd. Volgens Tjeenk Willink ligt paars-plus het meest voor de hand nu een rechtse coalitie van VVD, PVV en CDA onmogelijk is gebleken.

Dinsdag gaan de gesprekken verder.