HILVERSUM - VVD-prominent Frank de Grave vindt dat partijleider Mark Rutte geen premier moet worden van een paars-pluskabinet.

Als VVD, PvdA, D66 en GroenLinks een coalitie vormen, zouden de politiek leiders van die partijen volgens De Grave in de Tweede Kamer moeten blijven zitten.

Hij zei dat maandagavond in het televisieprogramma Netwerk. De Grave noemde drie namen van premierskandidaten voor de VVD als er een paars-pluskabinet komt: EU-commissaris Neelie Kroes, partijvoorzitter Ivo Opstelten (''zou een hele goede kandidaat zijn'') en Ben Verwaayen (topman van Alcatel-Lucent).

De Grave zelf heeft geen ambities om premier te worden. ''Ik heb het boek van de politiek helemaal uitgelezen. Voor mij is dat hoofdstuk gesloten'', zei de oud-minister.

Kans

De Grave acht het ''niet erg kansrijk'' dat er ook echt een paars-pluskabinet komt. Hij schat de kans daarop ''minder dan 50 procent'', omdat er grote verschillen zijn tussen de partijen.

Oud-informateur Herman Tjeenk Willink heeft gepleit voor een beperkt coalitieakkoord op (financiële) hoofdlijnen. Volgens De Grave is dat verstandig, omdat de partijen het dan over minder punten eens hoeven te worden.