DEN HAAG - De eerste onderhandelingsdag van VVD, PvdA, D66 en GroenLinks over de vorming van een paars-pluskabinet zit erop.

Na afloop van het overleg in het gebouw van de Eerste Kamer in Den Haag wilden de fractievoorzitters Mark Rutte, Job Cohen, Alexander Pechtold en Femke Halsema maandagavond inhoudelijk niets zeggen.

Dinsdagochtend zetten ze hun besprekingen onder leiding van de informateurs Uri Rosenthal (VVD) en Jacques Wallage (PvdA) voort.

Dinsdagavond wordt er niet onderhandeld. ''Voetbal hè'', zei Halsema. Het Nederlands elftal speelt dinsdag in de halve finale van het WK tegen Uruguay.

Maandagmiddag waren de fractievoorzitters voor het eerst, ruim drieëneenhalf uur, bijeen. De bijeenkomst werd geschorst voor het diner.

Terughoudendheid

Rutte, Cohen, Halsema en Pechtold hebben terughoudendheid afgesproken in hun uitlatingen over de onderhandelingen.

Na hun eerste sessie wilde Rutte niet meer zeggen dan dat er ''gewoon'' een paar uurtjes was gepraat over ''hoe we het gaan aanpakken de komende weken''.

Er zijn agenda- en procedureafspraken gemaakt. Inhoudelijk is er nog niet onderhandeld. Halsema meldde dat de informateurs Rosenthal en Wallage een agenda gaan opstellen.