AMSTERDAM - Undercoveragenten hebben een paar weken geleden een vuurwapen de fractiekamer van de PVV in het Tweede Kamergebouw binnengesmokkeld.

De test werd volgens De Telegraaf uitgevoerd nadat PVV-leider Geert Wilders had geklaagd dat zijn beveiliging tekortschoot.

De speciale eenheid van de Koninklijke Marechaussee zou in totaal vier tests hebben uitgevoerd om de beveiliging uit te proberen. Twee tests zouden zijn geslaagd. Of bij alle tests werd geprobeerd wapens naar binnen te smokkelen, is niet duidelijk.

Beveiligingsdienst

Wilders heeft volgens de krant eerder zelf de beveiliging laten testen. Daarbij zou hij twee ex-agenten van een buitenlandse beveiligingsdienst hebben ingeschakeld.

Die experts zouden hem tijdens zijn bezoek aan Groot-Brittanië dicht hebben genaderd en wisten tot aan de deur van zijn werkkamer op de fractie te komen.

Wilders vermoedt volgens De Telegraaf dat de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding de nieuwe tests heeft laten uitvoeren. De NCTb en het ministerie van Defensie willen in de krant geen commentaar geven.

Detectiepoortjes

Na de geslaagde proeven is de beveiliging op het Binnenhof op aanwijzing van Kamervoorzitter Gerdi Verbeet opgeschroefd. Zo worden meer detectiepoortjes geplaatst en worden bezoekers bij binnenkomst gescheiden van parlementariërs en fractiemedewerkers.

Verbeet verdient volgens Wilders 'een pluim'. Toch heeft hij het idee dat niet iedereen alert genoeg is. "De oplossing wordt vooral in techniek gezocht", zegt hij in de krant.