DEN HAAG - De onderhandelingen over een paars-pluskabinet van VVD, PvdA, D66 en GroenLinks kunnen maandag beginnen.

Dat heeft VVD-leider Mark Rutte zaterdag gezegd na overleg bij informateur Herman Tjeenk Willink met zijn collega's Job Cohen van PvdA, Alexander Pechtold van D66 en Femke Halsema van GroenLinks.

Begin vorige week zei Rutte nog, na gesprekken over Paars-plus, geen perspectief te zien voor onderhandelingen over deze combinatie.

Maar nu ''na diverse informele gesprekken'' wel. ''Ik durf de onderhandelingen aan'', aldus de VVD-leider. Hij gaf nog wel aan dat er ''grote verschillen'' zijn tussen de partijen.

Halsema

Ook GroenLinks-fractieleider Femke Halsema verwacht dat onderhandelingen over een paars-pluskabinet van VVD, PvdA, D66 en GroenLinks vruchtbaar kunnen zijn. ''Ik denk wel dat we in staat moeten zijn om tot een regeerakkoord te komen'', aldus Halsema zaterdag.

Halsema merkte nog eens op dat er grote verschillen bestaan tussen de partijprogramma's. ''Dat is onvermijdelijk. Dus iedereen zal water bij de wijn moeten doen'', blikte ze vooruit op de onderhandelingen over een nieuw kabinet.

Halsema zei echt ''te geloven'' in Paars-plus. ''Wij nemen dit buitengewoon serieus, hoewel er natuurlijk geen garanties zijn.''

Tijdens het overleg zaterdag zijn de partijen volgens haar ''niet langs allerlei onderwerpen gegaan. Er is slechts gekeken of er ruimte is om hierover te onderhandelen.''

Vertrouwen

Volgens PvdA-leider Job Cohen bestaat er onderling vertrouwen tussen de vier partijen die gaan onderhandelen over Paars-plus. ''Verschillen zijn er, maar er is onderling vertrouwen. Het zullen wel pittige onderhandelingen worden'', zei Cohen.

Over hoe het nu verder moet met de formatie, wilde hij niets zeggen. Het is nu eerst aan de informateur om verslag uit te brengen aan de koningin, die dan een of meerdere informateurs benoemt.

Geen grenzen

D66-leider Alexander Pechtold voegde toe dat er aan de verdere onderhandelingen geen grenzen zijn gesteld. ''We hebben het nu over de doelen gehad en minder over de middelen.''

Het streven is dat het nieuwe kabinet er voor Prinsjesdag is, zodat het nog een begroting voor 2011 op kan stellen.