DEN HAAG - De fractieleiders van VVD, PvdA, D66 en GroenLinks zijn zaterdagochtend aangeschoven bij informateur Herman Tjeenk Willink voor overleg over een paars-pluskabinet.

Bij binnenkomst zei VVD-leider Mark Rutte dat de afgelopen tijd onderling contacten zijn geweest.

''Nu gaan we kijken of die voldoende zijn geweest om perspectief te zien voor onderhandelingen'', aldus Rutte.

D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold gaf eveneens aan dat er afgelopen tijd is gepraat over Paars-plus.

Vertrouwen

''Misschien is er een basis om met vertrouwen te gaan onderhandelen. Dat gaan we nu bekijken'', stelde hij.

Zijn collega's Job Cohen van PvdA en Femke Halsema van GroenLinks wilden bij het binnengaan van het gebouw van de Eerste Kamer niets zeggen over het gesprek met de informateur.

Verslag

Vicepresident Tjeenk Willink van de Raad van State is de tweede informateur en is vorige week zaterdag aangewezen door koningin Beatrix om te verkennen wat de mogelijkheden zijn voor het formeren van een kabinet sinds de verkiezingen op 9 juni.

Zodra duidelijk is dat de onderhandelingen kunnen beginnen tussen partijen, wordt zijn opdracht als voltooid geacht en brengt hij verslag uit aan de koningin.

Grote wens

Met de eerste informateur, Uri Rosenthal, hebben de fractievoorzitters van VVD, PvdA, D66 en GroenLinks begin vorige week al verkennende gesprekken gevoerd over een paars-pluskabinet. Rutte brak dit overleg toen na anderhalve dag af, omdat hij te weinig perspectief zag.

Paars-plus is de grote wens van Cohen, Pechtold en Halsema. Rutte zei deze week dat hij een aantal voorwaarden heeft en zodra daaraan wordt voldaan, wil hij wel weer over deze combinatie praten.

De VVD heeft in de verkiezingscampagne de nadruk gelegd op de noodzaak van forse miljardenbezuinigingen, het ongemoeid laten van de hypotheekrenteaftrek, maatregelen om de immigratie tegen te gaan en op het voorkomen van een kilometerheffing.