DEN HAAG - Eberhard van der Laan (PvdA) wordt burgemeester van Amsterdam. De ministerraad heeft daar vrijdag mee ingestemd. Van der Laan gaat woensdag aan het werk als burgemeester.

Minister Ernst Hirsch Ballin (Binnenlandse Zaken) heeft de nieuwe burgemeester vrijdag meteen gefeliciteerd met zijn benoeming.

Hij denkt dat Van der Laan een burgemeester wordt die zich erop toe zal leggen in een verdeelde samenleving met alle partijen in gesprek te blijven.

Tegelijk verwacht Hirsch Ballin dat Van der Laan samen met politie en justitie op zal treden als dat nodig is.

Minister

Van der Laan was tot de val van het kabinet minister voor Wonen, Wijken en Integratie. Als burgemeester van Amsterdam volgt hij Job Cohen op, die nu leider van de PvdA-fractie in de Tweede Kamer is.

De gemeenteraad van Amsterdam koos Van der Laan vorige maand uit de twee kandidaten die de vertrouwenscommissie had voorgedragen. Die zou eigenlijk een voorkeur voor de VVD'er Annemarie Jorritsma hebben gehad, die nu burgemeester van Almere is.

Eer

Van der Laan is blij dat na de gemeenteraad, ook de ministerraad zijn vertrouwen heeft uitgesproken in hem. Van der Laan zegt het een eer te vinden om burgemeester te worden van de stad waar hij met plezier woont en waar zijn kinderen opgroeien.

''Ik realiseer me de verantwoordelijkheid die deze functie met zich meebrengt, ook gezien de opgaven waar de stad voor staat. Ik zie ernaar uit om woensdag door de gemeenteraad geïnstalleerd te worden.''

Verheugd

De Amsterdamse hoofdcommissaris van politie, Bernard Welten, en de hoofdofficier van justitie in de hoofdstad, Herman Bolhaar, zijn verheugd met de benoeming van Van der Laan.

Welten en Bolhaar prijzen de brede achtergrond van Van der Laan en diens ''stevige verankering'' in de hoofdstedelijke samenleving op bestuurlijk en maatschappelijk gebied.

Ze zien de samenwerking met de nieuwe burgervader met ''veel vertrouwen tegemoet''. Zijn benoeming gaat op 7 juli in.

Onmin

Naar verluidt boterde het niet tussen Cohen en Welten en hebben ze jarenlang in onmin geleefd. De twee zouden vooral meningsverschillen hebben gehad over de manier waarop de moord op Theo van Gogh in 2004 moest worden onderzocht.