AMSTERDAM - Als de formatie leidt tot een coalitie van PvdA en VVD zullen veel PvdA-stemmers overstappen naar de SP. Dat verwacht SP-fractieleider Emile Roemer.

"Veel PvdA-stemmers zullen hun partij niet snappen. Voor de verkiezingen heb ik steeds gezegd dat als je stemt op de PvdA je de VVD er gratis bij krijgt", aldus Roemer.

"Toen werd er hier en daar een beetje gelachen, maar ik heb wel gelijk. Het maakt duidelijk dat wij de enige partij op links zijn. Dat zal ons geen windeieren leggen."

Roemer praat regelmatig met zijn PvdA-collega Job Cohen en probeert hem dan te verleiden de SP bij de formatie te betrekken. Tot nu toe is dat volgens de PvdA 'niet aan de orde'. "Ik vind het een gemiste kans voor links Nederland. En dat vind ik het grootste bezwaar."

Formatie

Vier jaar geleden speelde de partij van Roemer eveneens nauwelijks een rol in de formatie, ondanks de vijfentwintig zetels in de Kamer. Het beeld ontstond dat de SP zelf de handdoek in de ring gooide.

"Nu blijf ik mijn hulp en ideeën aanbieden, maar als ze niet willen dan houdt het op. De PvdA moet straks maar aan de kiezer uitleggen waarom wij niet mee hebben gedaan aan de formatie."

De SP-er is niet verbitterd door de rol van de grote linkse broer en waakt voor het Calimero-effect. "We moeten de volgende verkiezingen ervoor zorgen dat we zo groot zijn dat ze niet meer om ons heen kunnen. Wij moeten dan de touwtjes in handen hebben."

Politieke stilstand

Wel waarschuwt Roemer voor politieke stilstand als Rutte en Cohen samen gaan regeren. "Met Rutte en Cohen gaat hetzelfde gebeuren als met Bos en Balkenende. Als partijen met elkaar in zee gaan, die zover uit elkaar zitten, moeten ze heel voorzichtig gaan opereren", stelt Roemer.

"Als een van de partijen hun idealen niet compleet wil inleveren, is de kans groot dat er heel veel belangrijke terreinen nauwelijks besluiten zullen worden genomen."

GroenLinks

Ook de rol van GroenLinks tijdens de formatie kan rekenen op kritiek van Roemer. "Ze moeten zelf hun verantwoordelijkheid nemen en kijken tot hoever ze willen gaan. Ik heb de indruk dat ze ongeveer tot het uiterste willen gaan."