DEN HAAG - De PvdA en de SP waarschuwen voor het risico van te snel en te fors bezuinigen nu de economie nog niet is hersteld.

In het debat over de voorjaarsnota richtte PvdA-Kamerlid Ronald Plasterk zich over het hoofd van minister Jan Kees de Jager van Financiën ook tot VVD-leider Mark Rutte die als leider van de grootste partij het voortouw heeft in de kabinetsformatie.

Rutte verwijst steeds naar bezuinigingspakketten die de Britse, Spaanse en Duitse regering nemen. Maar volgens Plasterk wordt de 80 miljard euro die de Duitse bondskanselier Angela Merkel wil bezuinigen uitgespreid over vier jaar.

Structureel zou de bezuiniging 27 miljard euro bedragen. Omdat de Duitse economie vijf keer zo groot is als de Nederlandse, zou Nederland 6 miljard euro moeten bezuinigen om in de pas te lopen met Duitsland.

Plasterk wees er op dat de PvdA 10 miljard wil bezuinigen, dus zeker niet te weinig doet.

Ook SP-Kamerlid Ewout Irrgang waarschuwde voor te fors snijden in de uitgaven. Te snel bezuinigen kan Nederland opnieuw in een crisis storten. Volgens Irrgang lijkt het of veel partijen in Nederland blind zijn voor dat gevaar.