DEN HAAG - De partijcommissie die na de meest recente verkiezingsnederlaag onderzoek gaat doen naar de huidige situatie van het CDA wordt geleid door Leon Frissen, gouverneur van Limburg.

Het CDA heeft dat donderdag bekendgemaakt. De commissie kijkt naar de oorzaken van de laatste verkiezingsnederlagen en moet de positie van de christendemocratie in de samenleving in beeld brengen.

Zestien personen hebben zitting. Vicevoorzitters zijn Frans Slangen, voormalig voorzitter van de KRO, en predikante Ruth Peetoom.

Schreijer-Pierik

Ook het voormalig Tweede Kamerlid Annie Schreijer-Pierik maakt deel uit van de commissie, evenals oud-europarlementariër Albert-Jan Maat.

Schreijer-Pierik baarde na de val van het kabinet nog opzien door te stellen dat het CDA-partijbestuur te snel opnieuw Jan Peter Balkenende naar voren had geschoven als lijsttrekker.

Limburger Frissen is afkomstig uit een provincie waar het CDA traditioneel altijd goed scoorde, maar op 9 juni bij de Tweede Kamerverkiezingen flinke klappen opliep. Hij was acht jaar lid van de Tweede Kamer.

Daarna was hij jarenlang burgemeester. Sinds 2005 is Frissen Commissaris van de Koningin in Limburg. Hij was ook lid van het landelijke partijbestuur en voorzitter van de Limburgse afdeling.