DEN HAAG - De Tweede Kamer steunt de versoepeling van de maatregelen tegen Q-koorts, maar vindt niet dat besmette bedrijven daar een maand langer op moeten wachten.

Dat bleek donderdag tijdens overleg met de demissionaire ministers Gerda Verburg (Landbouw) en Ab Klink (Volksgezondheid).

Het fok- en vervoersverbod vervalt per 15 juli voor melkschapen- en melkgeitenhouders die geen Q-koorts op het bedrijf hebben.

Voor de besmette bedrijven gaat dit pas een maand later gelden omdat een onderzoek naar de werking van vaccinatie nog niet helemaal klaar is. Het fok- en vervoersverbod werden eind december ingesteld om de Q-koortsuitbraak een halt toe te roepen.

Wachten

Maar een meerderheid van de Kamer vindt dat de besmette bedrijven niet langer hoeven te wachten als het kabinet heeft vastgesteld dat de seizoenspiek van Q-koortspatiënten is uitgebleven en als uit voorlopige onderzoeksresultaten blijkt dat door vaccinatie minder Q-koortsbacteriën vrijkomen.

Verburg voerde aan dat de uitkomst van het onderzoek naar de vaccins bekend is, maar dat ze voor versoepeling van de maatregelen bij de besmette bedrijven wil wachten tot het ook echt is gepubliceerd.