DEN HAAG - Demissionair minister Eimert van Middelkoop (Wonen, Wijken en Integratie) waarschuwt dat een nieuw kabinet niet moet stoppen met de wijkenaanpak, die is opgezet door zijn voorganger Ella Vogelaar van de PvdA.

''Politiek zou het niet geloofwaardig zijn ermee te stoppen. Het zou ook tamelijk desastreus en destructief zijn. Je laat de wijken aan hun lot over'', aldus de ChristenUnie-bewindsman donderdag in een interview met Trouw.

Als de aanpak van achterstandswijken stopt, zou volgens Van Middelkoop ''het gevolg kunnen zijn dat er bij de volgende verkiezingen uit onvrede nog meer mensen op de PVV stemmen''.

De minister stelt dat de PVV de onvrede mobiliseert en dat het ''best interessant'' zou zijn als de partij van Geert Wilders in een nieuw kabinet ''de verantwoordelijkheid neemt voor de wijkenaanpak en al die ontevredenen helpt tevreden mensen te worden''.

Brede steun

Van Middelkoop signaleert ''een brede maatschappelijke steun'' voor de aanpak, vooral in de wijken zelf, en ziet bewoners participeren. Het zou volgens hem nu maatschappelijk onverantwoord zijn om te stoppen met de wijkenaanpak.

Bovendien zijn verwachtingen gewekt ''dat we de komende tien jaar aan de wijken blijven werken, sterker, we zijn als Rijk met gemeenten, corporaties en bewoners een bondgenootschap aangegaan''.

Van Middelkoop stelt dat de wijkenaanpak goed op gang is gekomen. ''Corporaties en gemeenten hebben net opnieuw het commitment uitgesproken dat hier tien jaar voor nodig is en dat ze daar voor gaan. Je ziet tal van initiatieven om de leefbaarheid en de sociale samenhang te verbeteren.''

Franse banlieus

Volgens de bewindsman wordt met de aandacht voor de wijken ''situaties als in de Franse banlieus voorkomen, waar groepen migranten in vervreemd zijn geraakt van de rechtstaat en de politiek'' en dat voor rellen in de Franse voorsteden heeft gezorgd.

''Dat zal en mag ons niet overkomen. Er is nog veel te doen. Gemiddeld leven mensen in deze wijken zes jaar korter, er zijn relatief veel zwakke scholen. De werkloosheid en schooluitval zijn hoog. Er moet nog veel gebeuren op het gebied van veiligheid en preventie'', aldus Van Middelkoop.