DEN HAAG - President Nout Wellink van De Nederlandsche Bank (DNB) lijkt ''niet goed tussen de oren te hebben dat het roer om moet'' bij zijn organisatie.

Dat zei Kamerlid Frans Weekers van de liberalen woensdagavond kort na een gesprek van de Tweede Kamer met Wellink over het faillissement van DSB Bank. Toch zegt de VVD het vertrouwen in de centralebankpresident nog niet op.

Weekers wil conclusies pas trekken als hij het plan heeft gezien waarmee Wellink de benodigde cultuuromslag binnen zijn organisatie wil maken. ''Er is veel mis, het roer moet om'', aldus Weekers.

''Hij krijgt nog een kans, dat zullen we donderdag bij de minister neerleggen.'' Donderdag heeft de Tweede Kamer een debat over de kwestie met minister Jan Kees de Jager van Financiën.

Elly Blanksma

CDA-Kamerlid Elly Blanksma wilde voor het debat nog geen oordeel geven over Wellink. Jolande Sap van GroenLinks deed dat wel. Volgens haar zou Wellink de eer aan zichzelf moeten houden en zijn functie moeten overdragen.

Door het optreden van Wellink in de Kamer werden haar opvattingen slechts bevestigd, omdat hij ''te veel teruggrijpt naar formele formuleringen''. ''En dat is nu juist een verwijt van de commissie-Scheltema'', aldus Sap.