DEN HAAG - Fraudeurs mogen hun straf niet ontlopen door een schikking te treffen met het Openbaar Ministerie. Dat vindt althans de SP in de Tweede Kamer.

Op verzoek van deze partij heeft er nog woensdagavond een spoeddebat over de recente schikkingen plaats.

Woensdag begon voor de rechtbank in Haarlem de behandeling van de vastgoedfraudezaak Klimop.

Terugbetaald

''Niet alle verdachten hoeven daar te verschijnen. Zeker dertien verdachten hebben schikkingen bereikt met Justitie. Weliswaar worden miljoenenwinsten terugbetaald, maar in ruil daarvoor worden deze verdachten niet strafrechtelijk vervolgd. Dat is een uitnodiging aan andere fraudeurs om vooral door te gaan. Je moet immers in het slechtste geval de opbrengst van je fraude terugbetalen'', moppert de SP. ''Het is klassenjustitie.''

Witteboordencriminaliteit

Minister Ernst Hirsch Ballin noemde die beschuldiging ''volstrekt misplaatst''. Er is volgens hem geen sprake van dat witteboordencriminaliteit ongemoeid wordt gelaten.

Het Openbaar Ministerie en de FIOD hebben er juist alles aan gedaan om recht te doen, al moeten ze rekening houden met de eigen capaciteit en expertise in zo'n grote en ingewikkelde zaak.

Zeer krachtig

Er is volgens de bewindsman ''zeer krachtig, doeltreffend en overtuigend'' gereageerd. De pittige transacties maken ook deel uit van de hele strafrechtelijke aanpak en de centrale figuren worden wel degelijk gedagvaard.

De SP diende moties in om de goedkeuring aan de schikking terug te draaien en die in de toekomst niet meer te laten plaatshebben. Hirsch Ballin ontraadde die.