DEN HAAG - Een meerderheid van de Tweede Kamer steunt het besluit van het kabinet om het komende jaar voor de kust van Somalië mee te blijven doen aan de strijd tegen piraten. Dat bleek dinsdag tijdens een overleg met minister Eimert van Middelkoop van Defensie.

De marine zal tot eind juni 2011 afwisselend vier schepen en een onderzeeboot inzetten tijdens twee operaties, van de NAVO en van de Europese Unie.

Volgens het kabinet is het belangrijk mee te doen aan de missies, omdat de situatie voor de bevolking in het door geweld geteisterde Somalië slecht blijft en de piraten nog zeer actief zijn.

Humanitaire organisaties hebben bescherming op zee nodig om hulpgoederen naar Somalië te vervoeren.

Veilige vaarroutes

Bovendien zijn veilige vaarroutes ook belangrijk voor (commerciële) koopvaardijschepen. Jaarlijks varen 20.000 tot 30.000 schepen door de Golf van Aden, waarvan naar schatting 450 schepen die in Nederland zijn geregistreerd.

De NAVO-operatie wordt door alle partijen gesteund, de PVV is tegen de EU-missie. Aan de NAVO-operatie Ocean Shield nemen achtereenvolgens de fregatten Hr. Ms. De Zeven Provinciën, Hr. Ms. De Ruyter en Hr. Ms. Tromp en een onderzeeër deel.

EU-missie

Voor de EU-missie Atalanta levert Nederland van september tot en met november het bevoorradingsschip Hr. Ms. Amsterdam.

Ons land heeft in de afgelopen anderhalf jaar al met diverse schepen meegedaan aan deze operatie. De Amsterdam krijgt een helikopter mee, zo kondigde Van Middelkoop aan. Bijna alle fracties wilden dat weten.

Koopvaardijschepen

De VVD, het CDA en de ChristenUnie vroegen zich opnieuw af of er mariniers op koopvaardijschepen kunnen worden geplaatst om deze te beschermen tegen piraten. Van Middelkoop is daar om allerlei praktische en juridische redenen geen voorstander van.

De discussie over de kwestie is wat hem betreft gesloten. ''Alle argumenten zijn wel gewisseld'', zei de bewindsman. VVD-Kamerlid Han ten Broeke riep hem op er toch nog eens naar te kijken.