DEN HAAG - Minister van Financiën Jan Kees de Jager houdt vertrouwen in de directie van De Nederlandsche Bank (DNB). Dat zei hij dinsdag bij de overhandiging van het rapport van de commissie-Scheltema die de ondergang van DSB Bank onderzocht.

In dat rapport krijgt DNB flinke kritiek op de manier waarop toezicht werd gehouden op de weinig professioneel geleide DSB Bank. Volgens de commissie had DSB Bank nooit een vergunning mogen krijgen.

De minister wil de wettelijke mogelijkheden om toezicht te hebben op de besluitvorming bij DNB verruimen. DNB zal zelf op korte termijn een plan van aanpak maken om de interne cultuur te veranderen, zo kondigde De Jager aan.

Bankvergunning

Volgens De Jager trachtte DNB met het verlenen van een bankvergunning aan DSB Bank de hele DSB Groep ''inclusief de leiding'' onder toezicht te stellen.

''Terugkijkend had die vergunning niet verleend mogen worden. Maar ook met de wetenschap van toen had het anders gemoeten. Zo was het beter geweest als striktere voorwaarden waren gesteld'', aldus de minister.

''DNB heeft het toezicht in de loop van de jaren verscherpt. Maar DNB had indringender en effectiever moeten optreden. Maar we moeten niet vergeten dat het allereerst de verantwoordelijkheid van DSB was om de noodzakelijke aanpasssingen te doen.''

DNB

DNB zegt zich te kunnen vinden in de constatering van De Jager dat hij op hoofdlijnen de analyse, conclusies en aanbevelingen van de commissie-Scheltema onderschrijft.

AFM

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) laat in een reactie weten het eens te zijn met de conclusies van de commissie-Scheltema over het toezicht van de organisatie op DSB Bank.

De AFM kan zich vinden in zowel de positieve als de kritische hoofdconclusies. Volgens Scheltema heeft de toezichthouder ''in het algemeen adequaat op DSB toegezien''.

CDA

Het CDA wil in een hoorzitting van DNB-president Nout Wellink horen wat zijn antwoord is op de kritiek. ''Hij moet de CDA-fractie ervan overtuigen dát en hoe hij de geloofwaardigheid van De Nederlandsche Bank kan herstellen.''

CDA-Kamerlid Elly Blanksma wil nog niet zeggen of Wellink kan aanblijven als president van DNB. Wel is voor haar duidelijk dat DNB ''ernstig tekort is geschoten'' als toezichthouder.

VVD

Ook VVD-Kamerlid Frans Weekers is kritisch op DNB. Volgens hem moeten de lakens bij DNB behoorlijk worden opgeschud. "Er is echt een cultuurverandering nodig bij de toezichthouder op de financiële sector om het vertrouwen te herstellen."

GroenLinks

GroenLinks-Kamerlid Jolande Sap meent dat de positie van Wellink "moeilijk houdbaar" is. ''Het is de vraag of hij zijn huidige termijn bij DNB kan afmaken. Ik wil van de minister horen wat hij ervan vindt, maar wij vinden het heel moeilijk om hem aan te laten blijven'', zegt Sap. Wellink krijgt wat haar betreft zeker geen derde termijn.

SP

De SP pleit niet voor het aftreden van Wellink, maar Kamerlid Ewout Irrgang kan zich voorstellen dat de directie van DNB zich na deze kritiek en die eerder van de commissie-De Wit afvraagt of zij wel de beste bestuurders zijn voor DNB.

Van een herbenoeming van Wellink kan ''helemaal geen sprake zijn'', aldus Irrgang.

D66

Ook D66 ziet weinig in een onmiddellijk vertrek van de DNB-president. Kamerlid Wouter Koolmees wijst erop dat volgend jaar de termijn van Wellink afloopt.

Lakeman

Het onderzoeksrapport bevat weinig nieuwe feiten maar is ''zonder meer een steun in de rug'', aldus  Pieter Lakeman, voorzitter van de Stichting Hypotheekleed. ''Met dit rapport in de hand hebben we een extra stukje overtuigingskracht naar de curatoren toe.''

''Dat Scheltema onze stellingen ondersteunt, helpt bij onze volgende bijeenkomst met de curatoren.''

De vereniging DSBspaarder.nl reageert geschokt op het rapport van de commissie-Scheltema over DSB Bank. Toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) wist al sinds eind 2007 van de zorgelijke situatie bij de bank, maar greep te laat en onvoldoende in, aldus de vereniging.