TERHULPEN - De Europese Unie wil al begin december in Cancun in Mexico juridisch bindende afspraken maken over wereldwijde CO2-vermindering, wat in december niet lukte bij de VN-klimaattop in Kopenhagen.

''Het zal moeilijk zijn. Velen hebben de hoop al opgegeven en kijken vooruit naar de daaropvolgende top in Zuid-Afrika, maar ik blijf streven naar juridisch bindende afspraken in december in Cancun'', zei de Vlaamse minister Joke Schauvliege (Milieu) maandag bij een perspresentatie over het komend Belgische EU-voorzitterschap.

Schauvliege onderhandelt dit najaar namens de EU over een klimaatakkoord, samen met EU-commissaris Connie Hedegaard (Milieu) en EU-president Herman Van Rompuy.

Strikt

De jonge Vlaamse minister wil in oktober een flexibele onderhandelingsstrategie afspreken met de ministers van de EU-landen. ''Het EU-probleem in Kopenhagen was dat ons mandaat te strikt was'', zei ze. Bij die VN-top werden de Europese onderhandelaars terzijde geschoven bij de laatste besprekingen.

Als er een wereldwijd akkoord ligt over minder broeikasgas CO2, is Europa bereid om de eigen uitstoot te beperken tot 30 procent in 2020 vergeleken met 1990.

Klimaathulp

De Vlaamse minister denkt dat het zeker mogelijk moet zijn om een akkoord te bereiken over de klimaathulp aan arme landen. Andere onderwerpen, zoals minder uitstoot, zullen volgens haar moeilijker zijn.

Demissionair minister Tineke Huizinga (Milieu) zei in maart er sterk rekening mee dat ook de volgende VN-klimaattop geen juridisch bindend akkoord bereikt over CO2-beperking. ''We moeten in het achterhoofd houden dat het pas lukt bij de daaropvolgende klimaattop, die in Zuid-Afrika'', zei ze toen.

De Vlaamse minister zet voor het eerst recycling op de EU-agenda. In juli zullen de ministers van de EU-landen dit twee dagen lang bespreken in Gent. Ze wil doelen afspreken als het gaat om hoe afval vaker als grondstof kan dienen. ''Vlaanderen is een van de beste landen ter wereld wat betreft hergebruik. We willen deze kennis en ervaringen nu delen.''

Biodiversiteit

De minister wil dit najaar ook haar best doen om het verlies aan dier- en plantensoorten in de wereld te stoppen. In Japan komt er een conferentie over deze zogeheten biodiversiteit. Het plan is dat daarvoor veel geld op tafel komt.

''Dat zal lastig worden, want veel landen hebben net geld beloofd voor klimaathulp aan arme landen. En velen kampen met tekorten op de begroting.''