DEN HAAG - PVV-leider Geert Wilders vindt de gang van zaken in de kabinetsformatie ondemocratisch.

''Het buitenspel zetten van de PVV als grootste winnaar zonder een minuut met ons te onderhandelen en nu dus ook een tweede (PvdA)-informateur die niet eens een poging daartoe doet om dat toch nog voor mekaar te krijgen, is ondemocratisch'', aldus Wilders in een reactie.

''Is Nederland nog een democratie in de ware zin van het woord als de grootste winnaar van de verkiezingen zo makkelijk wordt gepasseerd omdat de hele politieke elite daar blijkbaar belang bij heeft?"

"Ik snap dat veel mensen daarover twijfelen. Mijn mailbox zit vol met ontelbare reacties van mensen die er niets van snappen'', stelt Wilders.

Vooral CDA-fractievoorzitter Maxime Verhagen heeft het de afgelopen weken bij Wilders verbruid omdat hij niet wilde onderhandelen als VVD en PVV het niet eerst op zijn minst op hoofdlijnen eens waren geworden. ''De kiezer heeft een goed geheugen'', zegt Wilders in de richting van Verhagen.

Maandag

De nieuw benoemde Informateur Tjeenk Willink ontvangt maandag achtereenvolgens oud-informateur Uri Rosenthal en de fractievoorzitters van VVD, PvdA, CDA, D66 en GroenLinks. Dat heeft zijn woordvoerder zaterdag medegedeeld.